Strona głównaPrzepisy dietetyczneKamica moczanowaDieta ubogoenergetyczna 1400 w kamicy moczanowej

Dieta ubogoenergetyczna 1400 w kamicy moczanowej

Kanapki z wędliną i musztardą

Na czczo:

Szklanka wody z sokiem z ½ cytryny

Śniadanie:

  • 2 kromki ciemnego pieczywa (60g) posmarowane musztardą z 2 plasterkami chudej wędliny (20g) z 1 plasterkiem sera żółtego podzielonego na pół z sałatą pomidorem i papryką
  • Kawa zbożowa z mlekiem (100ml)

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 297kcal, Białko: 16g, Tłuszcze: 10g, Węglowodany: 36g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Koktajl ananasowo-truskawkowy

Składniki

  • 150ml soku ananasowego
  • 150 g truskawek
  • 100ml mleka 1,5% tłuszczu
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 2 łyżki otrębów pszennych

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki zmiksować.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 203kcal, Białko: 7g, Tłuszcze: 5g, Węglowodany: 32g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Zupa ogórkowa i racuchy z jabłkami

Składniki na zupę

  • 0,3 kg ogórków kiszonych
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • ¼ selera
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 0,5 litra wody
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Ogórki kiszone, marchew, seler, pietruszkę utrzeć na tarce o dużych otworach. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Do gotującej się wody wrzucić ziemniaki. Gotować ok 5 minut. Po tym czasie dodać włoszczyznę. Ogórki kiszone podsmażyć na maśle i dodać do wywaru. Chwilę wszystko podgotować. Jogurt naturalny podprawić odrobiną zupy i połączyć zresztą. Na koniec doprawić do smaku.

Składniki na racuchy z jabłkami

  • 2 jabłka
  • 70 g mąki orkiszowej
  • 2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru
  • mała szczypta soli
  • 1 duże jajko (oddzielnie żółtko i białko)
  • 150 ml płynnej maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • cynamon

Sposób przygotowania

Jabłka obrać pokroić na ćwiartki usunąć gniazda, każdą ćwiartkę pokroić na 3 części.. Włożyć do miski i posypać cynamonem. Białka ubić na gęstą pianę. Do miski przesiać mąki, dodać żółtko, cukier, szczyptę soli, maślankę, ekstrakt waniliowy, olej dokładnie wymieszać. Dodać ubite białko, delikatnie wymieszać. Dodać jabłka. Smażyć na patelni bez dodatku tłuszczu.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 484kcal, Białko: 15g, Tłuszcze: 13g, Węglowodany: 76g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Jabłko i orzechy

Składniki

  • 1 jabłko
  • 10 orzechów laskowych
  • Szklanka wody

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 136kcal, Białko: 2g, Tłuszcze: 7g, Węglowodany: 17g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Sałatka z tuńczykiem i żółtym serem

Składniki

  • 1/3 puszki tuńczyka
  • ¼ papryki czerwonej
  • ¼ papryki żółtej
  • 1 mały ogórek kiszony
  • 6-7 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka tartego sera żółtego

Składniki na sos

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • ½ łyżeczki musztardy
  • pieprz

Sposób przygotowania

Warzywa wymieszać z sosem, wyłożyć na talerz. Poukładać na nich tuńczyka. Podawać z 1 kromką ciemnego pieczywa.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 294kcal, Białko: 21g, Tłuszcze: 14g, Węglowodany: 21g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Kanapki z mozzarella i pomidorem

Na czczo:

Szklanka wody z sokiem z ½ cytryny

Składniki:

  • 1/4 kulki mozzarelli pokroić na 4 plasterki
  • 2 łyżki kiełków
  • 2 plastry pomidora
  • świeże listki bazylii
  • odrobina soli, pieprz

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 294kcal, Białko: 14g, Tłuszcze: 11g, Węglowodany: 34g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Jogurt z ananasem i błonnikiem

Składniki

  • 2 plastry ananasa
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki Zdrowego Błonnika

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 202kcal, Białko: 8g, Tłuszcze: 4g, Węglowodany: 33g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Roladki z indyka z warzywami

Składniki

  • 2 sznycle z indyka (po 100g każdy)
  • 2 plasterki polędwicy sopockiej
  • 1 plasterek sera żółtego
  • 2 paseczki czerwonej papryki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, słodka czerwona papryka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 200g kalafiora z wody

Sposób przygotowania

Sznycle z indyka robić delikatnie tłuczkiem, oprószyć solą pieprzem, słodką czerwoną papryką. Posmarować oliwa i musztardą odstawić na ok 1 godzinę.  Po tym czasie rozłożyć na  nich  po plasterku szynki, po ½ sera żółtego i po paseczku papryki. Zwinąć w roladkę. Grillować na dobrze rozgrzanej patelni grillowej z każdej strony, następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 200o C na ok 5-10 minut.

Składniki na pieczone ziemniaczki

  • 4  małe ziemniaki (300g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • gruba sól. Pieprz, curry, słodka czerwona papryka

Sposób przygotowania

Ziemniaki dokładnie umyć, pokroić na ćwiartki , przełożyć do naczynia żaroodpornego, wymieszać z oliwą i przyprawami. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 oC przez ok 30-40 minut.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 466kcal, Białko: 28g, Tłuszcze: 17g, Węglowodany: 55g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Ananas i migdały

Składniki

  • 2 plastry ananasa
  • 12 migdałów
  • Szklanka wody

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 144kcal, Białko: 3g, Tłuszcze: 7g, Węglowodany: 18g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Sałatka z makaronem i brokułem

Składniki

  • 200g brokułu podzielonego na różyczki
  • 60g makaronu razowego (ja użyłam rurek)
  • 40g sera feta
  • ½ pęczka pietruszki
  • 1 łyżka prażonych ziaren słonecznika
  • garść kiełków rzodkiewki

Składniki na sos

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2łyżki soku z cytryny

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 294kcal, Białko: 12g, Tłuszcze: 16g, Węglowodany: 26g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Kanapki z pastą z białego sera

Na czczo:

Szklanka wody z sokiem z ½ cytryny

Śniadanie

  • 2 kromki ciemnego pieczywa (60G) z pastą z białego sera
  • Kawa zbożowa z mlekiem 

Składniki na pastę:

  • 100g chudego twarogu
  • 2 suszone pomidory
  • 6 zielonych oliwek
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przyrządzenia:

Suszone pomidory i oliwki drobno posiekać. Twaróg przełożyć do miseczki, dodać jogurt i rozgnieść widelcem na jednolitą masę, Dodać oliwki, pomidory i świeżo mielony pieprz, dokładnie wymieszać.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 249kcal, Białko: 17g, Tłuszcze: 3g, Węglowodany: 38g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Jogurt z ananasem i płatkami owsianymi

Składniki

  • 2 plastry ananasa
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka płatków owsianych

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 181kcal, Białko: 8g, Tłuszcze: 4g, Węglowodany: 28g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Zupa krem z pomidorów i dorsz z warzywami

Składniki na krem z pomidorów

  • 200g pomidorów z puszki
  • 1 średnia cebula
  • 1 mała marchewka
  • ½ średnie pietruszki
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 0,5 litra gorącej wody
  • sól, pieprz, bazylia

Sposób przygotowania

Na oliwie zeszklić cebulę, dodać posiekany seler naciowy, stratą marchewkę, pietruszkę dusić ok 10 minut. Po tym, czasie dodać pomidory z puszki, przyprawy (sól i pieprz) dusić ok 5 minut, zalać gorącą wodą i gotować 15 minut. Zmiksować, doprawić do smaku, dodać suszoną bazylię. Podawać z grzanką z ciemnego pieczywa.

Składniki na drugie danie:

  • 150g fileta z dorsza
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 mała cukinia (150g)
  • 1 mały bakłażan (150g)
  • 150g pieczarek
  • sól, pieprz, słodka czerwona papryka
  • 1 ogórek kiszony

Sposób przygotowania

Dorsza natrzeć przyprawami i olejem i odstawić na ok 1 godzinę. Po tym czasie podsmażyć z obydwóch stron na drugiej łyżeczce oleju. Dodać pokrojone w kostkę cukinię i bakłażana i pokrojone w ćwiartki pieczarki. Oprószyć przyprawami i dusić do miękkości. Podawać ogórkiem kiszonym i kaszą pęczak (40g)

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 427kcal, Białko: 24g, Tłuszcze: 13g, Węglowodany: 53g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Ananas i migdały

Składniki

  • 2 plastry ananasa
  • 8 migdałów
  • Szklanka wod

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 121kcal, Białko: 2g, Tłuszcze: 4g, Węglowodany: 18g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Mozzarella z pomidorami

Składniki

  • ½  kulki mozzarelli light
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 średni pomidor
  • mała garść kiełków
  • świeże listki bazylii
  • odrobina soli, pieprz

Sposób przygotowania

Mozzarellę i pomidora pokroić w plasterki. Układać warstwowo, każdą warstwę posypywać kiełkami, przyprawami. Ozdobić listkami bazylii. Podawać z 1 kromeczka ciemnego pieczywa.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 231kcal, Białko: 15g, Tłuszcze: 11g, Węglowodany: 17g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Kanapki z pastą z serka Philadelphia

Na czczo:

Szklanka wody z sokiem z ½ cytryny

Śniadanie

  • 2 kromki ciemnego pieczywa z pastą z serka Philadelphia
  • Kawa zbożowa z mlekiem

Składniki na pastę

  • ½ opakowania serka Philadelphia light
  • 2 główki rzodkiewki
  • 1 ogórek gruntowy
  • 2 łyżki kiełków
  • 2 suszone pomidory
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • pieprz

Sposób przygotowania

Rzodkiewkę i pomidora utrzeć na tarce, suszonego pomidora i kiełki drobno posiekać. Tak przygotowane warzywa wymieszać z serkiem i doprawić do smaku. Dodatkowo położyć dwa plastry pomidora.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 282kcal, Białko: 12g, Tłuszcze: 9g, Węglowodany: 37g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Koktajl owocowy

Składniki

  • 2 suszone morele namoczone w wodzie
  • 150g mrożonych owoców leśnych
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 150ml maślanki
  • ½ łyżeczki miodu

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki zmiksować.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 206kcal, Białko: 9g, Tłuszcze: 2g, Węglowodany: 38g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Potrawka z warzyw z kaszą pęczak

Składniki

  • 150g mięsa z podudzi kurczaka
  • 1 średnia cebula
  • ½ średnie cukinii
  • 1 mała marchewka
  • 100g kurek
  • 1 puszka pomidorów
  • papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka czerwona papryka, tymianek
  • 100g kaszy pęczak

Sposób przygotowania

Mięso z podudzi z kurczaka pokroić w kostkę lub paseczki. Zamarynować w marynacie zrobionej z 1 łyżki oleju, rozgniecionego czosnku, papryczki chili, soli, pieprzu, soku z cytryny, tymianku. Odstawić na ok 1 godzinę. Po tym czasie na drugiej łyżce oliwy zeszklić cebulę, dodać mięso, pokrojoną w plasterki marchewkę i dusić ok 10 minut, dodać pokrojoną w kostkę cukinię, obgotowane kurki, pomidory z puszki, przyprawy i dusić ok 15 minut. Podawać z kaszą pęczak.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 486kcal, Białko: 22g, Tłuszcze: 17g, Węglowodany: 63g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Gruszka i 10 nerkowców

Składniki

  • 1 gruszka
  • 10 orzechów nerkowca

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 139kcal, Białko: 2g, Tłuszcze: 5g, Węglowodany: 20g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Omlet z cukinią i ziemniakami

Składniki

  • 2 duże ziemniaki (200g)
  • 4 suszone pomidory
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 średnia cukinia (300g)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, tymianek

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki, gotować do miękkości. Cukinię pokroić w plastry, oprószyć solą, odstawić na ok 15 minut. Po tym czasie opłukać obficie wodą, osuszyć, grillować z obydwóch stron. Cebulę pokroić w piórka, suszone pomidory posiekać w paseczki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać cebulę z suszonymi pomidorami. Zrumienić. Na cebuli ułożyć ziemniaki, przyrumienić z obydwóch stron. Na ziemniakach ułożyć grillowaną cukinię. Piekarnik nagrzać do 180oC z włączona górną grzałką.. Jajka wbić do miseczki, dodać, sól, pieprz, tymianek, roztrzepać za pomocą widelca. Jajeczna masę wylać na warzywa. Zostawić przez ok 5 minut żeby spód omleta się przysmażył, następnie patelnie (rączkę można owinąć folią aluminiową) włożyć na najwyższy poziom piekarnika i piec do momentu ścięcia jajka.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 284kcal, Białko: 11g, Tłuszcze: 15g, Węglowodany: 25g

mgr dietetyki Barbara Kozak