Strona głównaPrzepisy dietetyczneKamica nerkowaDieta ubogoenergetyczna 1200 w kamicy nerkowej

Dieta ubogoenergetyczna 1200 w kamicy nerkowej

Kanapki z białym serem i konfiturą

Na czczo:

Szklanka wody z sokiem z ½ cytryny

Śniadanie:

  • 2 kromki ciemnego pieczywa (60g) z białym serem (50g) i 2 łyżeczkami konfitury niskosłodzonej
  • Kawa zbożowa z mlekiem (50ml)

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 246kcal, Białko: 16g, Tłuszcze: 2g, Węglowodany: 40g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Jogurt jabłkowy z rodzynkami

Składniki

  • 1 małe jabłko
  • 1 łyżka rodzynek
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 1/3 łyżeczki miodu
  • cynamon
  • 1 łyżka Zdrowego Błonnika

Sposób przygotowania

Jabłko utrzeć na tarce o drobnych otworach, dodać do niego rodzynki, miód, cynamon i wymieszać. Zalać jogurtem naturalnym.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 185kcal, Białko: 8g, Tłuszcze: 4g, Węglowodany: 30g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Łazanki

Składniki

  • 130g makaronu na łazanki- najlepiej pełnoziarnistego
  • 200g kapusty kiszonej
  • 1 duża marchewka
  • 1 średnia cebula
  • 130g mięsa z podudzi kurczaka
  •  1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • pieprz, odrobina soli, liść laurowy
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

Kapustę dobrze wypłukać, odcisnąć i wrzucić do gotującej się wody. Gotować ok. 20 minut. Odcedzić, ostudzić, odcisnąć i posiekać nożem. Makaron ugotować al’dente. Odcedzić. Mięso z podudzi kurczaka pokroić w kostkę i oprószyć solą i pieprzem. Marchew pokroić w plastry. Drobno pokrojoną cebulę zrumienić na oleju, wraz z pokrojonym w kostkę mięsem, dodać pokrojoną marchewkę i dusić na złoty kolor. Gdy marchewka będzie już miękka dodać  kapustę, koncentrat pomidorowy i dusić ok 5 minut. Doprawić solą i pieprzem, majerankiem. Żaroodporne naczynie smarujemy olejem, układamy na nim warstwami łazanki, kapustę z pieczarkami i cebulą. Mieszamy wszystko i jeszcze raz doprawiamy do smaku. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 o C przez ok 15 minut.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 425kcal, Białko: 23g, Tłuszcze: 15g, Węglowodany: 49g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Jabłko i 8 migdałów

Składniki

  • 1 średnie jabłko
  • 8 migdałów

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 119kcal, Białko: 2g, Tłuszcze: 5g, Węglowodany: 17g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Kasza jaglana z jabłkiem

Składniki

  • 30g kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 małe jabłko
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • cynamon
  • ½ łyżeczki miodu

Sposób przygotowania

Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie jabłko obrać i utrzeć na tarce, skropić cytryną. Pod koniec gotowania dodać do kaszy starte jabłko, miód, oliwę, orzechy włoskie  i cynamon. Dokładnie wymieszać.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 248kcal, Białko: 5g, Tłuszcze: 11g, Węglowodany: 33g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Chleb z serkiem wiejskim

Na czczo:

Szklanka wody z sokiem z ½ cytryny

Śniadanie

  • 2 kromki ciemnego pieczywa (60g) z serkiem wiejskim z warzywami
  • Kawa zbożowa  z mlekiem (50g)

Składniki na serek z warzywami:

  • 75g serka wiejskiego
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • ¼ papryki czerwonej
  • garść kiełków
  • pieprz , zioła prowansalskie

Sposób przyrządzenia:

Pomidorki pokroić w ćwiartki, paprykę czerwona w kostkę, kiełki posiekać. Warzywa przełożyć do miseczki, wymieszać z serkiem wiejskim i pieprzem i ziołami. 

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 240kcal, Białko: 15g, Tłuszcze: 4g, Węglowodany: 35g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Jogurt z owocami i woda

Składniki

  • 150g truskawek
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 50g borówki amerykańskiej
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • ½ łyżeczki cukru wanilinowego

Sposób przygotowania

Truskawki umyć, pokroić w plasterki, przełożyć do miseczki, dodać borówkę amerykańską cukier wanilinowy, otręby. Wymieszać. Zalać jogurtem naturalnym.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 181kcal, Białko: 9g, Tłuszcze: 4g, Węglowodany: 28g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Jogurt z owocami i woda

Składniki

  • 150g truskawek
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 50g borówki amerykańskiej
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • ½ łyżeczki cukru wanilinowego

Sposób przygotowania

Truskawki umyć, pokroić w plasterki, przełożyć do miseczki, dodać borówkę amerykańską cukier wanilinowy, otręby. Wymieszać. Zalać jogurtem naturalnym.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 181kcal, Białko: 9g, Tłuszcze: 4g, Węglowodany: 28g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Pomarańcza z migdałami

Składniki

  • 1 pomarańcza
  • 7 migdałów
  • Szklanka wody

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 119kcal, Białko: 3g, Tłuszcze: 4g, Węglowodany: 17g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Grillowane warzywa zapiekane pod serem

Składniki

  • 150g cukinii
  • 150g bakłażana
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 plasterki sera Dolina Narwi
  • przyprawy: sól, pieprz

Sposób przygotowania

Cukinię i bakłażana pokroić na skośne plastry (ok 1 cm). Każdy plaster oprószyć solą i odstawić na ok 15 minut. Po tym czasie dokładnie wypłukać i wysuszyć. Tak przygotowane plastry grillować z obydwóch stron na patelni grillowej. Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym posypać pieprzem, polać oliwą, posypać pokrojonym w kostkę serem i zapiekać ok 10 minut w 200oC.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 240kcal, Białko: 17g, Tłuszcze: 13g, Węglowodany: 14g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Kanapki z pastą z białego sera

Na czczo:

Szklanka wody z sokiem z ½ cytryny

Śniadanie

  • 2 kromki ciemnego pieczywa (60G) z pastą z białego sera
  • Kawa zbożowa z mlekiem 

Składniki na pastę:

  • 100g chudego twarogu
  • 2 suszone pomidory
  • 6 zielonych oliwek
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przyrządzenia:

Suszone pomidory i oliwki drobno posiekać. Twaróg przełożyć do miseczki, dodać jogurt i rozgnieść widelcem na jednolitą masę, Dodać oliwki, pomidory i świeżo mielony pieprz, dokładnie wymieszać.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 249kcal, Białko: 17g, Tłuszcze: 3g, Węglowodany: 38g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Jogurt z ananasem i płatkami owsianymi

Składniki

  • 2 plastry ananasa
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka płatków owsianych

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 181kcal, Białko: 8g, Tłuszcze: 4g, Węglowodany: 28g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Zupa krem z pomidorów i dorsz z warzywami

Składniki na krem z pomidorów

  • 200g pomidorów z puszki
  • 1 średnia cebula
  • 1 mała marchewka
  • ½ średnie pietruszki
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 0,5 litra gorącej wody
  • sól, pieprz, bazylia

Sposób przygotowania

Na oliwie zeszklić cebulę, dodać posiekany seler naciowy, stratą marchewkę, pietruszkę dusić ok 10 minut. Po tym, czasie dodać pomidory z puszki, przyprawy (sól i pieprz) dusić ok 5 minut, zalać gorącą wodą i gotować 15 minut. Zmiksować, doprawić do smaku, dodać suszoną bazylię. Podawać z grzanką z ciemnego pieczywa.

Składniki na drugie danie:

  • 150g fileta z dorsza
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 mała cukinia (150g)
  • 1 mały bakłażan (150g)
  • 150g pieczarek
  • sól, pieprz, słodka czerwona papryka
  • 1 ogórek kiszony

Sposób przygotowania

Dorsza natrzeć przyprawami i olejem i odstawić na ok 1 godzinę. Po tym czasie podsmażyć z obydwóch stron na drugiej łyżeczce oleju. Dodać pokrojone w kostkę cukinię i bakłażana i pokrojone w ćwiartki pieczarki. Oprószyć przyprawami i dusić do miękkości. Podawać ogórkiem kiszonym i kaszą pęczak (40g)

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 427kcal, Białko: 24g, Tłuszcze: 13g, Węglowodany: 53g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Ananas i migdały

Składniki

  • 2 plastry ananasa
  • 8 migdałów
  • Szklanka wod

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 121kcal, Białko: 2g, Tłuszcze: 4g, Węglowodany: 18g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Mozzarella z pomidorami

Składniki

  • ½  kulki mozzarelli light
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 średni pomidor
  • mała garść kiełków
  • świeże listki bazylii
  • odrobina soli, pieprz

Sposób przygotowania

Mozzarellę i pomidora pokroić w plasterki. Układać warstwowo, każdą warstwę posypywać kiełkami, przyprawami. Ozdobić listkami bazylii. Podawać z 1 kromeczka ciemnego pieczywa.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 231kcal, Białko: 15g, Tłuszcze: 11g, Węglowodany: 17g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Kanapki z indykiem i musztardą

Na czczo:

Szklanka wody z sokiem z ½ cytryny

Śniadanie:

  • 2 kromki chleba ciemnego pieczywa (60g)   posmarowane musztardą z 2 listkami sałaty z 
    2 plasterkami pieczonej piersi z indyka (15g) 1 plasterkiem sera żółtego podzielonego na 2 części z ogórkiem i pomidorem.
  • Kawa zbożowa z mlekiem

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 240 kcal, Białko: 14g, Tłuszcze: 5g, Węglowodany: 33g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Koktajl owocowy

Składniki

  • 1/2 małego banana
  • 150g owoców leśnych mrożonych
  • 150ml mleka
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki zmiksować

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 182kcal, Białko: 8g, Tłuszcze: 4g, Węglowodany: 29g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Zupa krem z marchwi i grillowana polędwiczka wieprzowa

Składniki na zupę

  • 0,3 kg marchewki
  • 1 mała cebula
  • 1 mała pomarańcza
  • mały kawałek świeżego imbiru
  • wywar warzywny (ok 0,5 litra) lub zrobiony na kostce warzywnej
  • przyprawy: odrobina soli, przyprawa Masala
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchew umyć, obrać i pokroić w plasterki (mniej więcej tej samej grubości), pomarańczę umyć, zetrzeć z niej skórkę, przekroić na pół i wycisnąć sok za pomocą wyciskarki do cytrusów, lub za pomocą rąk (uważając żeby w soku nie było pestek). W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i zeszklić, jak cebula się lekko zarumieni dodać marchew i dusić ok. 10 minut, podlać sokiem z pomarańczy, dodać skórkę z pomarańczy i dusić aż nadmiar soku wyparuje. Po tym czasie zalać wywarem i zagotować do momentu aż marchew będzie miękka, zmiksować na jednolitą masę i doprawić do smaku. Podawać z grzanką z 1 kromki ciemnego pieczywa

Składniki na drugie danie:

  • 2 kawałki polędwiczki wieprzowej (150g)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • odrobina soli, pieprz, słodka czerwona papryka
  • 2 duże ziemniaki (170g)

Sposób przygotowania

Polędwiczkę wieprzową delikatnie rozbić ręką, zamarynować w przyprawach, musztardzie i oleju, odstawić na minimum 1 godzinę. Po tym czasie grillować z obydwóch stron. Podawać z sałatką z ogórka kiszonego i ziemniakami.

Składniki na sałatkę:

  • 2 małe ogórki kiszone
  • 1 łyżka pokrojonej w kostkę cebuli
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

Ogórka pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki, dodać cebulę, pieprz, musztardę i oliwę. Wymieszać.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 424kcal, Białko: 23g, Tłuszcze: 13g, Węglowodany: 51g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Pomarańcza i orzechy

Składniki

  • 1 pomarańcza
  • 7 orzechów nerkowca
  • Szklanka wody

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 123kcal, Białko: 3g, Tłuszcze: 4g, Węglowodany: 19g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Sałatka z awokado i jajkiem

Składniki

  • ½  jajka
  • ¼ awokado
  • ½ ogórka zielonego
  • 2 garście roszponki
  • 5 czarnych oliwek
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz

Składniki na sos:

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki musztardy (ostrej)
  • woda do rozcieńczenia sosu
  • pieprz,

Sposób przygotowania

Jajka ugotować. Pokroić na ćwiartki. W miseczce przygotować sos. Awokado przekroić na pół, pokroić na kawałki i skropić cytryną (drugą połówkę też skropić cytryną i włożyć do lodówki na następny dzień). Ogórka pokroić w grubą kostkę. Roszponkę, ogórka, awokado wymieszać z sosem, przełożyć na talerz. Poukładać jajko i przekrojone na pół oliwki. Podawać z 1 kromką ciemnego pieczywa

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 230kcal, Białko: 7g, Tłuszcze: 15g, Węglowodany: 18g

mgr dietetyki Barbara Kozak