sernik z ricotta
Strona głównaPrzepisy dietetyczneKamica fosforanowo-wapniowaPrzepisy na dania w kamicy fosforanowo-wapniowej

Przepisy na dania w kamicy fosforanowo-wapniowej

Omlet z warzywami:

  • kilka pomidorków koktajlowych
  • ¼ papryki czerwonej
  • ¼ papryki żółtej
  • ¼ papryki zielonej
  • ½ małej papryki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 2kromki ciemnego pieczywa
  • 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania

Pomidorki przekroić na pół, papryki pokroić w kostkę, cebulę w piórka. Na oliwie zeszklić cebulę, dodać warzywa i dusić ok 10 minut. Białko oddzielić od żółtka. Z białka ubić pianę, dodać żółtka, sól i pieprz.  Wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wylać na warzywa. Rumienić z obydwóch stron. Tak przygotowany omlet przekroić na pół i rozłożyć na kromeczkach ciemnego pieczywa posmarowanego masłem.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 333kcal, Białko: 13g, Tłuszcze: 15g, Węglowodany: 36g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Sałatka z awokado i kurczakiem:

  • 100g piersi z kurczaka
  • ¼ awokado
  • garść rukoli
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • ogórek zielony
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, słodka czerwona papryka

Na sos

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania

Kurczaka zamarynować w oliwie, soli pieprzu i soku z cytryny. Odstawić na ok 1 godzinę. Po tym czasie grillować z obydwóch stron. Pomidorki przekroić na pół, awokado i ogórka zielonego pokroić w plasterki. Rukolę i warzywa wymieszać z sosem. Wyłożyć na talerz. Na nich poukładać pokrojonego w paseczki kurczaka i awokado.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 254kcal, Białko: 25g, Tłuszcze: 15g, Węglowodany: 7g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Zupa cebulowa:

  • ok 0,6 kg cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • kawałek pręgi wołowej
  • 3 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • 1 mały por
  • ¼ selera
  • 150ml białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Skrzydełka umyć, obrać ze skóry, pręgę wołową umyć. Do garnka nalać 1 litr wody, włożyć do niego obrane ze skórki skrzydełka, wołowinę i gotować na małym ogniu ok  40 minut. Po tym czasie dodać umytą i obraną włoszczyznę gotować kolejne 0,5 godziny. W międzyczasie obrać cebulę, obrać w piórka. Na patelni roztopić masło z oliwą, wrzucić cebulę. Dusić ok 0,5 godziny mieszając co jakiś czas. Cebula ma być szklisto biała. Po tym czasie zwiększyć ogień wlać wino 
i dusić do momentu, aż wyparuje alkohol. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Z gotującego się wywaru wyciągnąć mięso i warzywa. Dodać cebulę. Wszystko gotować jeszcze ok 10-15  minut. Na koniec doprawić do smaku. Podawać z grzanką z serem.

Składniki na grzanki: 4 porcje

  • 4 kromeczki z bagietki pełnoziarnistej
  • 50g tartego sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 1 łyka oliwy z oliwek
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Kromeczki z bagietki posmarować za pomocą pędzelka oliwą, posypać pieprzem i startym serem żółtym. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 oC przez ok 10 minut.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 288kcal, Białko: 18g, Tłuszcze: 16g, Węglowodany: 19g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Serniczek na bazie ricotty z brzoskwiniami:

  • 40g płatków owsianych
  • 10g płatków orkiszowych
  • 10g płatków migdałowych
  • 10g orzechów włoskich
  • 15 ml miodu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 250g sera ricotta
  • 1 jajko
  • 20g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 mała brzoskwinia

Sposób przygotowania

Płatki owsiane i orkiszowe przesypać do miski. Dodać do nich płatki migdałowe, posiekane orzechy włoskie, kakao i miód. Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Cztery malutkie foremki z wyciąganym dnem wysmarować olejem i wyłożyć na ich dno przygotowane musli. Piec ok 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC.

Ricottę wymieszać z żółtkiem, białko ubić na gęstą pianę z cukrem, dodać do ricotty i dokładnie wymieszać. Brzoskwinię umyć, przekroić na pół, wyciągnąć pestkę i pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na upieczonych wcześniej spodach. Na brzoskwinię wyłożyć masę serową (należy podzielić na cztery równe części). Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez ok 40 minut.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 205kcal, Białko: 11,5g, Tłuszcze: 8g, Węglowodany: 21g

mgr dietetyki Barbara Kozak