dieta dedykowana dla kobiet
Strona głównaPrzepisy dietetyczneKamica szczawianowo-wapniowaDiety normokaloryczne dla kobiet w kamicy szczawianowo-wapniowej

Diety normokaloryczne dla kobiet w kamicy szczawianowo-wapniowej

Śniadanie:

  • 3 kromeczki ciemnego pieczywa (90g) posmarowane masłem (10g),
  • 4-6 plasterków chudej wędliny,
  • 3 listki sałaty,
  • 3 plasterki pomidora,
  • ogórek zielonym,
  • szklanka kawy zbożowej z 1 łyżeczką miodu,
  • szklanka soku pomarańczowego bez cukru,
  • Na czczo szklanka wody z sokiem z cytryny.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 453kcal, Białko: 15g, Tłuszcze: 10g, Węglowodany: 76g

mgr dietetyki Barbara Kozak

II Śniadanie:

  • 2 kromki ciemnego pieczywa (60g) posmarowane masłem (5g),
  • serek biały do smarowania (20g),
  • ogórek zielony,
  • rzodkiewka,
  • 1 jabłko,
  • szklanka wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 281kcal, Białko: 8g, Tłuszcze: 7g, Węglowodany: 47g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Zupa krem z brokułu:

  • ½ brokułu
  • ¼ pora (biała część)
  • 1 łyżka masła
  • odrobina soku z cytryny
  • 1 łyżka słodkiej śmietany 18%- ta ilość śmietany jest na 1 dzień
  • sól, gałka muszkatołowa

Na wywar warzywny:

  • 3 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • ½ cebuli
  • świeża natka pietruszki
  • 1 litr wody

Sposób przygotowania:

Z włoszczyzny ugotować wywar. Brokuł umyć podzielić na różyczki, pora umyć i pokroić. Do garnka wlać chochle wywaru, dodać pora, brokuł i masło, sól, gałkę muszkatołową. Dusić ok 5 minut. Po tym czasie wlać resztę wywaru, sok z cytryny i gotować (nie przykrywając), aż brokuły będą miękkie. Zmiksować. Nalać 1 porcję do miseczki, dodać śmietanę i wymieszać. Podawać z grzankami (20g).

mgr dietetyki Barbara Kozak

Potrawka z kurczaka z warzywami:

Składniki: (2 porcje)

  • 100g piersi z kurczaka
  • 1 mała marchewką z wywaru
  • 1 pietruszką z wywaru
  • 1 cebula
  • seler z wywaru
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • 0,3 litra wywaru
  • 1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w paseczki. Zamarynować w 1 łyżeczce oleju rzepakowego, soli, słodkiej czerwone papryce i tymianku. Odłożyć na ok 1 godzinę. W międzyczasie ugotowane warzywa (marchew, seler, pietruszkę) pokroić w słupki, cebulę drobno posiekać. Na 1 łyżeczce oleju rzepakowego zeszklić cebulę, dodać zamarynowanego kurczaka, wywar, listki laurowe i gotować ok 10 minut. Potrawkę zagęścić zawiesina z mąki i wody, dodać pokrojoną włoszczyznę i chwilę gotować. Podawać z brązowym ryżem posypanym zieloną pietruszką i szklanką soku jabłkowego bez cukru.

Dodatkowo:

  • 30g brązowego ryżu

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 530kcal, Białko: 30g, Tłuszcze: 15g, Węglowodany: 68g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Podwieczorek:

  • 1 jabłko,
  • 100g jogurtu naturalnego z 2 łyżkami płatków owsianych,
  • szklanka wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 170kcal, Białko: 6g, Tłuszcze: 3g, Węglowodany: 29g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Sałatka grecka:

  • 4 liście sałaty lodowej
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • ¼ ogórka zielonego
  • 1/3 papryki czerwonej
  • ½ małej cebuli
  • kilka zielonych oliwek
  • 40g sera feta

Na sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania

Sałatę lodową pokroić w paseczki, pomidorki koktajlowe przekroić na pół, ogórka pokroić w plasterki, paprykę w kostkę, cebulę w piórka. Warzywa układać warstwowo na talerzu, wyłożyć fetę i przekrojone na pół oliwki. Wszystko polać sosem. Podawać z 2 kromkami ciemnego pieczywa (60g) i szklanką wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 378kcal, Białko: 13g, Tłuszcze: 19g, Węglowodany: 37g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Śniadanie:

  • 3 kromeczki ciemnego pieczywa (90g) posmarowane masłem,
  • pasta z białego sera (10g),
  • szklanka kawy zbożowej z 1 łyżeczką miodu,
  • szklanka soku pomarańczowego bez cukru,
  • na czczo szklanka wody z sokiem z cytryny.

Składniki na pastę:

  • 60g twarogu półtłustego
  • 1 rzodkiewka
  • ¼ ogórka zielonego
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania

Twaróg przełożyć do miseczki, dodać starego na tarce ogórka i rzodkiewkę, szczypiorek. Wszystkie składniki dokładnie połączyć

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 459kcal, Białko: 14g, Tłuszcze: 11g, Węglowodany: 76g

mgr dietetyki Barbara Kozak

II Śniadanie:

  • 1 mała grahamka posmarowana masłem (5g),
  • konfitura niskosłodzoną (15g),
  • 3 małe mandarynki,
  • szklanka wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 270kcal, Białko: 6g, Tłuszcze: 5g, Węglowodany: 50g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Zupa kalafiorowa:(2 porcje)

  • kilka różyczek kalafiora (200g)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ½ małego selera
  • 3 średnie ziemniaki
  • 50g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 kostka rosołowa warzywna

Sposób przygotowania

Do garnka wlać wodę i zagotować. Marchewkę pietruszkę, seler, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Tak przygotowane warzywa z kalafiorem wrzucić do wrzątku i gotować z kostką warzywną ok 10-15 minut (do momentu aż warzywa będą miękkie). Z jogurtu naturalnego i mąki zrobić zawiesinę, którą zabielić zupę.

mgr dietetyki Barbara Kozak

Bitki wołowe z kaszą pęczak i surówką z białej kapusty:(2 porcje)

  • 100g chudej wołowiny (najlepiej polędwicy wołowej lub pieczeni)
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 średnia cebula
  • 250ml wywaru warzywnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 150g poszatkowanej białej kapusty
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka koperku
  • sól, odrobina pieprzu, ziele angielskie listki laurowe

Sposób przygotowania

Mięso pokroić w poprzek włókien na ok 0,5 cm plastry. Rozbić tłuczkiem, najlepiej przez woreczek, żeby nie uszkodzić struktury, mięsa na cienkie filety. Filety przyrumienić z obydwóch stron na 1 łyżce oleju rzepakowego. W garnku zagotować bulion z listkami laurowymi i zielem angielskim, włożyć do niego kotlety i gotować na małym ogniu ok 1,5 godziny. W międzyczasie na drugiej łyżce oliwy zeszklić cebulę. Cebulą włożyć do garnka z mięsem i gotować jeszcze ok 15 minut. Z mąki i wody zrobić zawiesinę, którą połączyć z sosem wytworzonym podczas gotowania mięsa. Zagotować. Na koniec doprawić do smaku. Kapustę przełożyć do miseczki, posilić i odstawić na ok 15 minut. Po tym czasie odlać nadmiar wody, dodać koperek, oliwę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Podawać z kaszą pęczak i szklanką wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 573kcal, Białko: 21g, Tłuszcze: 19g, Węglowodany: 78g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Gruszkowy jogurt:

  • 1 mała gruszka
  • 75g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ziaren słonecznika
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • ½ łyżeczki miodu

Sposób przygotowania:

Gruszkę obrać ze skórki, usunąć gniazda i utrzeć na tarce o dużych otworach lub pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki wymieszać z miodem. Zalać jogurtem. Posypać otrębami pszennymi i prażonymi ziarnami słonecznika. Podawać ze szklanką wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 165kcal, Białko: 6g, Tłuszcze: 4g, Węglowodany: 26g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Makaron z oliwą oraz parmezanem:

  • 70g makaronu razowego
  • 1 łyżka parmezanu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • sól, mielona słodka czerwona papryka

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować al dente. Na oliwie zeszklić drobno posiekany czosnek, dodać ugotowany makaron, sól, słodką mielona paprykę, parmezan. Dokładnie wymieszać. Posypać obficie natką pietruszki. Podawać ze szklanką wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 375kcal, Białko: 15g, Tłuszcze: 14g, Węglowodany: 48g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Śniadanie:

  • 3 kromeczki ciemnego pieczywa,
  • Pasta z awokado i jajka,
  • szklanka kawy zbożowej z 1 łyżeczką miodu,
  • ½ szklanki soku pomarańczowego bez cukru,
  • Na czczo szklanka wody z sokiem z cytryny.

Składniki na pastę: (2 porcje)

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • ½ malej cebuli
  • sól, odrobina pieprzu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania

Jajko obrać ze skorupki, awokado przekroić wzdłuż, wyciągnąć pestkę, cebulę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki umieścić w blenderze, dodać sól, pieprz, sok z cytryny. Zmiksować na jednolitą konsystencję.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 456kcal, Białko: 12g, Tłuszcze: 15g, Węglowodany: 68g

mgr dietetyki Barbara Kozak

II Śniadanie:

  • 1 mała grahamka posmarowana masłem,
  • wędzony łosoś,
  • ogórek,
  • rzodkiewka,
  • 2 kiwi,
  • szklanka wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 273kcal, Białko: 11g, Tłuszcze: 7g, Węglowodany: 47g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Krupnik z warzywami

Składniki: (2 porcje)

  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • ¼ małego selera
  • 4 łyżki kaszy jęczmiennej
  • ½ szklanki mleka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól

Sposób przygotowania

Kaszę zalać wodą i gotować na wolnym ogniu. Oczyszczone i opłukane warzywa utrzeć na tarce o dużych otworach, dodać do podgotowanej kaszy, razem gotować pod przykryciem. Na koniec dodać mleko, olej i sól do smaku. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.

mgr dietetyki Barbara Kozak

Dorsz zapiekany:

  • 150g filetów z dorsza
  • 3 średnie ziemniaki (150g)
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • kilka zielonych oliwek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • sól, pieprz cytrynowy, sok z cytryny

Sposób przygotowania

Ziemniaki dokładnie umyć, ugotować w mundurkach, przestudzić i pokroić w ok 0,5 cm plastry. W naczyniu do zapiekania wysmarowanym 1 łyżką oliwy poukładać pokrojone w plastry ziemniaki, na nich wyłożyć podzielnego na mniejsze kawałki dorsza, którego oprószyć solą i pieprzem cytrynowym, skropić sokiem z cytryny. Na wierz wyłożyć oliwki i pomidorki koktajlowe. Wszystko polać oliwą. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 o C przez ok 20 minut. Podawać udekorowane posiekaną bazylią. Podawać z szklanką soku jabłkowego.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia:  550kcal, Białko: 23g, Tłuszcze: 18g, Węglowodany: 73g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Koktajl grejpfrutowy:

  • 250g świeżo wyciśniętego soku grejpfrutowego
  • 10g suszonej żurawiny
  • 1 łyżka otrębów pszennych

Sposób przygotowania

Suszoną żurawinę drobno posiekać i przełożyć do miksera, dodać sok i otręby. Zmiksować na jednolitą masę. Podawać ze szklanką wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 191kcal, Białko: 3g, Tłuszcze: 11g, Węglowodany: 45g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Placuszki warzywne:(2 porcje)

  • 1 duża marchewka
  • ½ małego selera
  • 1 malutka cukinia
  • 2 łyżki mąki orkiszowej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka posiekanej świeżej szałwii
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • 100g gęstego jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania

Marchew, seler i cukinię dokładnie umyć. Seler obrać ze skórki. Warzywa utrzeć na tarce o dużych otworach. Przełożyć do miski, dodać jajka, mąkę, posiekaną szałwię, sezam, sól. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę, rumienić placuszki z obydwóch stron. Podawać z jogurtem naturalnym. Podawać ze szklanką wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 344kcal, Białko: 13g, Tłuszcze: 24g, Węglowodany: 18g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Śniadanie:

  • 3 kromeczki ciemnego pieczywa (90g),
  • ziołowy twarożek,
  • ogórek,
  • rzodkiewka,
  • szklanka kawy zbożowej z 1 łyżeczką miodu,
  • ½ szklanki soku pomarańczowego bez cukru,
  • Na czczo szklanka wody z sokiem z cytryny.

Składniki na ziołowy twarożek: (2 porcje)

  • 80g twarogu półtłustego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 1 łyżka posiekanej szałwii
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, odrobina pieprzu

Sposób przygotowania:

Twaróg przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem, dodać oliwę, posiekane zioła, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Przygotowana pastą smarować pieczywo. Na kanapki z pastą wyłożyć startą na tarce o dużych oczkach rzodkiewkę i plasterki ogórka.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 476kcal, Białko: 16g, Tłuszcze: 14g, Węglowodany: 72g

mgr dietetyki Barbara Kozak

II Śniadanie:

  • 1 mała bułeczka orkiszowa posmarowana masłem,
  • 2 plasterki polędwicy sopockiej,
  • sałata,
  • ogórek zielonym,
  • 2 plastry ananasa,
  • szklanka wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 265kcal, Białko: 10g, Tłuszcze: 9g, Węglowodany: 36g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Kapuśniak:

  • 0,7 litra wywaru warzywnego
  • 4 liście kapusty włoskiej
  • 1 średni ziemniak
  • 1 mała marchewka
  • 1 mały pomidor
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, 2 listki laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego

Sposób przygotowania

Wywar warzywny zagotować z zielem angielskim i listkami laurowymi. Kapustę posiekać i wrzucić do gotującego się wywaru, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, i pokrojoną w plasterki marchewkę. Gotować ok 25 minut.  Sparzonego i obranego ze skórki pomidora, pokroić w kostkę i wrzucić do gotującej się zupy, dodać oliwę, doprawić do smaku solą i gotować jeszcze ok 10 minut. Podawać posypaną koperkiem.

mgr dietetyki Barbara Kozak

Hamburger:

  • 150g polędwicy wołowej mielonej
  • 1 łyżeczka musztardy łagodnej (może być miodowa)
  • sól, tymianek
  • 4 liście sałaty
  • 2 małe bułeczki pełnoziarniste
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 2 plastry pomidora
  • 2 łyżki kiełków
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

Zmieloną polędwicę przełożyć do miseczki, dodać do niej musztardę, sól i tymianek. Dokładnie wymieszać. Uformować 2 kotlety. Kotlety grillować z obydwóch stron n oliwie z oliwek. Bułeczki przekroić na pół. Spód posmarować majonezem rozłożyć po 2 liście sałaty, kotleta, po plastrze pomidora i po łyżce kiełków. Przykryć górą bułeczki. Podawać ze szklanką wody z sokiem z połowy cytryny.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 542kcal, Białko: 26g, Tłuszcze: 22g, Węglowodany: 59g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Podwieczorek:

  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 1 łyżka żurawiny
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka zarodków pszennych

Sposób przygotowania

Żurawinę drobno posiekać, przełożyć do miksera, dodać zarodki, siemię oraz sok pomarańczowy. Wszystko razem zmiksować. Podawać ze szklanką wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 181kcal, Białko: 4g, Tłuszcze: 3g, Węglowodany: 34g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Sałatka z ryżem:

  • 100g dzikiego ryżu
  • 1 mała cukinia
  • 1 ogórek zielony
  • 3 suszone pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

Ryż ugotować. Piekarnik nagrzać do 240 oC. Cukinię umyć, pokroić w plastry, oprószyć obficie solą i odstawić na ok 15 minut. Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazdo, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Zapiekać w piekarniku do momentu, aż skórka sczernieje. Przełożyć do miseczki, szczelnie zawinąć folią. Ostudzić. Cukinię opłukać dokładnie pod bieżącą wodą, osuszyć. Grillować z obydwóch stron. Ostudzoną paprykę obrać ze skórki, pokroić w paseczki, plasterki cukinii przekroić na pół. Ogórka pokroić w kostkę. Suszone pomidory posiekać. Tak przygotowane warzywa, wymieszać z ryżem i oliwą. Podawać ze szklanką wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 356kcal, Białko: 10g, Tłuszcze: 16g, Węglowodany: 46g

mgr dietetyki Barbara Kozak