omlet z warzywami
Strona głównaPrzepisy dietetyczneKamica szczawianowo-wapniowaDieta ubogoenergetyczna 1200 w kamicy szczawianowo-wapniowej

Dieta ubogoenergetyczna 1200 w kamicy szczawianowo-wapniowej

Śniadanie:

  • 2 kromki ciemnego pieczywa (70g) posmarowane masłem (5g),
  • 2 plasterki chudej wędliny,
  • 1 plasterkiem sera żółtego (23% tłuszczu) z 2 listkami sałaty, papryką (20g) i ogórkiem zielonym (4 plasterki). Szklanka słabej herbaty lub kawy zbożowej z 1 łyżeczką miodu. Na czczo szklanka wody z sokiem z ½ cytryny

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 311kcal, Białko: 14g, Tłuszcze: 8g, Węglowodany: 44g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Śniadanie:

  • 1 kromka ciemnego pieczywa (30g) posmarowana serkiem białym do smarowania (30g),
  • 1 plasterek pomidora,
  • 4 plasterki ogórka zielonego,
  • Szklanka wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 110kcal, Białko: 6g, Tłuszcze: 2g, Węglowodany: 17g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Kurczak w musztardzie z warzywami:(2 porcje)

  • 100g mięsa z udek z kurczaka (można kupić gotowe, albo trzeba wyfiletować)
  • ½ małego bakłażan
  • 100g pieczarek
  • 1 duża cebula (200g)
  • 50g pora
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 łyżeczka musztardy łagodnej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • pieprz, sól, tymianek
  • 60g makaronu razowego

Sposób przygotowania

Mięso pokroić w paseczki, zamarynować w marynacie zrobionej z 1 łyżki oleju rzepakowego, musztardy, tymianku. Pozostawić na ok 1 godzinę. W międzyczasie obrać marchew i pokroić ją w słupki, cebulę posiekać w kostkę, pora w plasterki, paprykę w paseczki, bakłażana w kostkę. Na oleju podsmażyć zamarynowane mięso, dodać cebulę i dusić ok 5 minut. Po tym czasie dodać pozostałe warzywa, pieczarki i dusić wszystko do miękkości. Podawać makaronem i szklanką wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 425kcal, Białko: 22g, Tłuszcze: 15g, Węglowodany: 51g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Podwieczorek:

  • ½ małego jabłka,
  • 100g jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka płatków migdałowych,
  • Cynamon.

Sposób przygotowania

Jabłko utrzeć na tarce o dużych otworach, posypać cynamonem. Wymieszać z jogurtem naturalnym i posypać płatkami owsianymi. Podawać ze szklanką wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 120kcal, Białko: 6g, Tłuszcze: 3g, Węglowodany: 17g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Sałatka z mozzarellą:

  • 1/3 kulki mozzarelli
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 1 ogórek gruntowych
  • 2 garście roszponki
  • 2 łyżki dowolnych kiełków
  • 1 płaska łyżka płatków migdałowych

Na sos:

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • suszona bazylia

Sposób przygotowania:

Pomidorki przekroić na pół, ogórka zielonego w plasterki. W misce wymieszać roszponkę, pomidorki, ogórka, kiełki z sosem. Warzywa przełożyć na talerz. Na nich ułożyć pokrojoną w plasterki mozzarellę. Posypać prażonymi płatkami migdałowymi. Podawać z 1 kromeczką ciemnego pieczywa (30g) i szklanką wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 247kcal, Białko: 12g, Tłuszcze: 14g, Węglowodany: 18g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Śniadanie:

  • 2 kromki ciemnego pieczywa (70g),
  • Pasta z serka Philadelphia,
  • Szklanka słabej herbaty lub kawy zbożowej z 1 łyżeczką miodu.

Składniki na pastę: (2 porcje)

  • ½ opakowania serka Philadelphia light
  • 2 główki rzodkiewki
  • ¼ średniego ogórka zielonego (50g)
  • 2 łyżki kiełków
  • 2 suszone pomidory
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • suszone oregano

Sposób przygotowania

Rzodkiewkę i pomidora utrzeć na tarce, suszonego pomidora i kiełki drobno posiekać. Tak przygotowane warzywa wymieszać z serkiem, oliwą i oregano.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 314kcal, Białko: 10g, Tłuszcze: 8g, Węglowodany: 49g

mgr dietetyki Barbara Kozak

II Śniadanie:

  • 1 plaster ananasa (70g),
  • 100g jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka płatków owsianych,
  • Szklanka wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 116kcal, Białko: 5g, Tłuszcze: 3g, Węglowodany: 18g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Pierś z kurczaka pieczona w ziarnach słonecznika:

  • 75g piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka słonecznika łuskanego
  • ½ łyżeczki miodu
  • sok z cytryny
  • pieprz cytrynowy, odrobina soli
  • 50g kaszy pęczak
  • 200g brokułu

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka oprószyć solą i pieprzem. Miód, sok z cytryny, olej rzepakowy i słonecznik, wymieszać. Tak powstałą mieszaniną natrzeć kurczaka i odstawić na ok 1 godzinę. Piec zwinięty w pergaminie do pieczenia przez ok 15 minut w 180 stopniach Celsjusza. Podawać z kaszą pęczak i brokułem gotowanym na parze.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 421kcal, Białko: 25g, Tłuszcze: 16g, Węglowodany: 43g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Podwieczorek:

  • 2 plastry ananasa,
  • 8 migdałów,
  • Szklanka wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 121kcal, Białko: 2g, Tłuszcze: 4g, Węglowodany: 18g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Omlet z warzywami:(2 porcje)

  • ½ małej cukinii (75g),
  • 3 pomidorki koktajlowe,
  • ¼ czerwonej papryki,
  • ¼ zielonej papryki,
  • ¼ żółtej papryki,
  • 1 suszony pomidory,
  • ½ małej cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • Odrobina soli, tymianek,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej.

Sposób przygotowania

Białko oddzielić od żółtka. Białko ubić na gęstą pianę, dodać żółtko, mąkę przyprawy wymieszać. Tak przygotowaną masę wylać na patelnię lekko posmarowaną olejem. Rumienić z obydwóch stron. Na omlet wyłożyć ½ porcji szpinaku. Na oleju zeszklić cebulę, dodać drobno posiekanego suszone pomidora, i czosnek. Lekko wszystko przyrumienić. Następnie dodać pokrojone w kostkę warzywa przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, doprawić do smaku i dusić do miękkości. Warzywa wyłożyć na omlety, podawać ze szklanką wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 243kcal, Białko: 11g, Tłuszcze: 3g, Węglowodany: 21g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Śniadanie:

  • 2 kromki ciemnego pieczywa (70g) posmarowane masłem (5g),
  • Pasta z tuńczyka
  • Szklanka słabej herbaty lub kawy zbożowej z 1 łyżeczką miodu.

Składniki na pastę: (2 porcje)

  • ½ puszki tuńczyka
  • 1 mały ogórek konserwowy
  • ¼ małej cebuli
  • 1 mała łyżeczka musztardy łagodnej
  • 2 główki rzodkiewki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

Tuńczyka przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem. Dodać pokrojone w drobną kostkę cebulę, ogórka, rzodkiewkę, musztardę i oliwę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 305kcal, Białko: 15g, Tłuszcze: 7g, Węglowodany: 45g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Podwieczorek:

  • Szklanka soku ananasowego bez cukru.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 138kcal, Białko: 1g, Tłuszcze: 0g, Węglowodany: 32g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Pomidorowy ryż:

  • 80g ryżu brązowego
  • 1 mała cebula
  • 2 suszone pomidory
  • 1 mały pomidor
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • przyprawy: odrobina soli, pieprz, słodka czerwona papryka, 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania

Ryż ugotować. Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać drobno pokrojone suszone pomidory, i sparzone, obranego ze skórki, pokrojonego w kostkę pomidora, wyciśnięty ząbek czosnku i wszystko dusić ok 10 minut. Dodać ugotowany ryż, przyprawy, dokładnie wymieszać.

mgr dietetyki Barbara Kozak

Grillowany łosoś z kalafiorem z wody:

  • 1 mały dzwonek łososia (100g)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • odrobina soli, pieprz cytrynowy
  • 150g kalafiora

Sposób przygotowania

Oliwę, cytrynę i przyprawy, dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną marynatą natrzeć łososia. Grillować z obydwóch stron. Podawać z ryżem i brokułem oraz szklanką wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 428kcal, Białko: 26g, Tłuszcze: 20g, Węglowodany: 36g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Podwieczorek:

  • 1 mały banan,
  • Szklanka wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 120kcal, Białko: 1g, Tłuszcze: 0g, Węglowodany: 26g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Sałatka grecka:

  • 3 liście sałaty lodowej
  • 1 mały pomidor
  • ¼ ogórka zielonego
  • 4 oliwki zielone
  • ¼ papryki czerwonej
  • ½ małej cebuli
  • 70g sera feta

Na sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • sok z cytryny
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatę lodową pokroić we wstążki, pomidora pokroić w ósemki, oliwki przekroić na pół, ogórka w kostkę, paprykę w paseczki, cebulę w piórka. Fetę pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa wymieszać z sosem, przełożyć na talerz. Na wierzchu poukładać fetę. Podawać z 2 kromeczkami pieczywa (60g) i szklanką wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 405kcal, Białko: 16g, Tłuszcze: 21g, Węglowodany: 38g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Śniadanie:

  • 2 kromki ciemnego pieczywa (70g) posmarowane masłem (5g),
  • 2-4 plasterki chudej wędliny (24g),
  • 2 plasterki sera białego (30g),
  • 2 listki sałaty,
  • 4 plasterki ogórka zielonego,
  • Szklanka słabej herbaty lub kawy zbożowej z 1 łyżeczką miodu.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 300kcal, Białko: 15g, Tłuszcze: 7g, Węglowodany: 44

mgr dietetyki Barbara Kozak

Koktajl jagodowo- bananowy:

  • 50g jagód,
  • ½ małego banana (50g),
  • 1 łyżka otrębów pszennych,
  • 200 ml mleka migdałowego.

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki zmiksować. Podawać ze szklanką wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 124kcal, Białko: 3g, Tłuszcze: 3g, Węglowodany: 22g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Kurczak po chińsku z ryżem:

  • 150g mięsa z udek z kurczaka,
  • 1 średnia cebula,
  • 50g pora,
  • 1 mała czerwona papryka (140g),
  • 4 łyżki pędów bambusa,
  • 1 garść suszonych grzybów mung lub shitake (można kupić na stanowisku z azjatycką żywnością),
  • 10g świeżego imbiru,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • Pieprz, sól,
  • 50g ryżu parabolicznego wymieszanego z dzikim,
  • Szklanka wody.

Sposób przygotowania

Mięso pokroić w paseczki, zamarynować w marynacie zrobionej z 1 łyżki oleju rzepakowego, tartego imbiru, 1 łyżki sosu sojowego, pieprzu i odrobiny soli (nie za dużo bo sos sojowy jest już słony), pozostawić na ok 1 godzinę. W międzyczasie obrać marchew i pokroić ją w słupki, cebulę posiekać w kostkę, pora w plasterki, paprykę w paseczki. Grzyby namoczyć w gorącej wodzie. Na oleju podsmażyć zamarynowane mięso, dodać cebulę, grzyby i podsmażyć ok 5 minut. Po tym czasie dodać pozostałe warzywa i dusić wszystko do miękkości. Na koniec dodać łyżkę sosu sojowego, pieprz i ewentualnie sól do smaku. Podawać z brązowym ryżem.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 421kcal, Białko: 21g, Tłuszcze: 16g, Węglowodany: 47g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Podwieczorek:

  • Szklanka soku pomarańczowego bez cukru,
  • 4 migdały.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 129kcal, Białko: 2g, Tłuszcze: 2g, Węglowodany: 25g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Kolacja:

  • 30g kaszy jaglanej,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 1 małe jabłko,
  • 1 łyżka pestek dyni,
  • Cynamon,
  • ½ łyżeczki miodu,
  • Szklanka wody.

Sposób przygotowania:

Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie jabłko obrać i utrzeć na tarce, skropić cytryną. Pod koniec gotowania dodać do kaszy starte jabłko, miód, oliwę, pestki dyni i cynamon. Dokładnie wymieszać.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 244kcal, Białko: 5g, Tłuszcze: 10g, Węglowodany: 34g

mgr dietetyki Barbara Kozak