Melon z prosciutto
Strona głównaPrzepisy dietetyczneKamica fosforanowo-wapniowaDieta ubogoenergetyczna 1200 w kamicy fosforanowo-wapniowej

Dieta ubogoenergetyczna 1200 w kamicy fosforanowo-wapniowej

Śniadanie:

  • 2 kromki chleba ciemnego pieczywa (60g) posmarowane masłem (5g),
  • 2 listki sałaty,
  • 2-4 plasterki chudej wędliny,
  • kawa zbożowa,
  • na czczo szklanka wody z sokiem z ½ cytryny.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 252kcal, Białko: 14g, Tłuszcze: 8g, Węglowodany: 30g

mgr dietetyki Barbara Kozak

II Śniadanie:

  • 1 mała grahamka (50g) posmarowana masłem,
  • 1 płaska łyżeczka miodu,
  • szklanka wody.

mgr dietetyki Barbara Kozak

Gazpacho:(2 porcje)

  • 0,3 kg pomidorów
  • ½ papryki czerwonej
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 kromki ciemnego pieczywa
  • sól i pieprz

Sposób przyrządzenia:

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać. Pomidory przetrzeć przez sitko zawieszone nad miską. Pestki wyrzucić a do soku z miąższem dodać obrane i pokrojone ogórki, cebulę oraz paprykę. , sok z limonki, ocet winny, oliwę oraz pieczywo. Przełożyć do pojemnika blendera i zmiksować (przez około pół minuty na wysokich obrotach). Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz w razie konieczności cukrem. Schłodzić. Przelać do miseczek lub szklanek

mgr dietetyki Barbara Kozak

Grillowana pierś z kurczaka:

  • 2 małe piersi z kurczaka ( ok 240g)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka musztardy
  • odrobina soli, pieprz, słodka czerwona papryka

Sposób przygotowania

Pierś z kurczaka zamarynować w przyprawach, musztardzie i oleju, odstawić na minimum 1 godzinę. Po tym czasie grillować 1 pierś a drugą zostawić na następny dzień. Podawać z kalafiorem z wody, 1 średnim ziemniakiem i szklanką wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 418kcal, Białko: 34g, Tłuszcze: 13g, Węglowodany: 39g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Podwieczorek:

  • szklanka soku pomarańczowego.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 110kcal, Białko: 2g, Tłuszcze: 0g, Węglowodany: 25g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Sałatka z mozzarellą:

  • 1/3 kulki mozzarelli
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 1 ogórek gruntowych
  • 2 garście roszponki
  • 2 łyżki dowolnych kiełków
  • 1 płaska łyżka płatków migdałowych

Na sos:

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • suszona bazylia

Sposób przygotowania:

Pomidorki przekroić na pół, ogórka zielonego w plasterki. W misce wymieszać roszponkę, pomidorki, ogórka, kiełki z sosem. Warzywa przełożyć na talerz. Na nich ułożyć pokrojoną w plasterki mozzarellę. Posypać prażonymi płatkami migdałowymi. Podawać z 1 kromeczką ciemnego pieczywa (30g) i szklanką wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 247kcal, Białko: 12g, Tłuszcze: 14g, Węglowodany: 18g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Śniadanie:

  • 2 kromki ciemnego pieczywa (60g) posmarowane masłem,
  • 4 plasterki chudej wędliny,
  • ½ jajka na twardo,
  • sałata
  • 2 plasterki ogórka zielonego,
  • 2 plastrami pomidora,
  • kawa zbożowa,
  • na czczo szklanka wody z sokiem z ½ cytryny.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 239kcal, Białko: 13g, Tłuszcze: 8g, Węglowodany: 30g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Kanapka z wędzonym łososiem:

  • 2 kromki ciemnego pieczywa
  • 1 łyżeczka serka białego do smarowania
  • ½ łyżeczki koperku
  • 25g wędzonego łososia
  • 1 liść sałaty

Sposób przygotowania:

1 kromeczkę posmarować serkiem posypać koperkiem, wyłożyć sałatą. Ułożyć łososia, przykryć drugą kromeczką.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 182kcal, Białko: 11g, Tłuszcze: 4g, Węglowodany: 25g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Polędwiczki wieprzowe duszone z pieczarkami:(2 porcje)

  • 240g polędwiczki wieprzowej
  • 200g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ocet balsamiczny kilka listków świeżej bazylii
  • przyprawy: odrobina soli, pieprz

Sposób przygotowania:

Polędwiczkę pokroić na 4 małe kotleciki, rozbić delikatnie tłuczkiem i oprószyć solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju obsmażyć z obydwóch stron, następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę, przyrumienić. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i dusić ok 10-15 minut. Na koniec doprawić do smaku. Pomidorki przekroić na pól, przełożyć do miseczki, Dodać posiekaną bazylie. Wszystko polać sosem z oliwy, octu i przypraw. Podawać z kaszą i szklanką wody z sokiem z ½ cytryny.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 422kcal, Białko: 33g, Tłuszcze: 15g, Węglowodany: 40g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Podwieczorek:

  • szklanka soku mandarynkowego.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 113kcal, Białko: 2g, Tłuszcze: 0g, Węglowodany: 26g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Sałatka z brokułem i białym serem:

  • 150g brokułu (ugotowanego na półtwardo)
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1 ogórek kiszony
  • 2 łyżki kiełków słonecznika
  • 1 suszony pomidor
  • 40g białego ser półtłustego (pokroić w kostkę)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Brokuł podzielony na różyczki przełożyć do miski, dodać pokrojonego w kostkę ogórka, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, kiełki, pokrojonego w cienkie paseczki suszonego pomidora. Na warzywa wyłożyć pokrojony w kostkę ser biały. Wszystko polać sosem. Podawać ze szklanką soku.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 248kcal, Białko: 14g, Tłuszcze: 13g, Węglowodany: 18g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Śniadanie:

  • 2 kromki ciemnego pieczywa (60g),
  • pasta z tuńczyka,
  • kawa zbożowa,
  • na czczo szklanka wody z sokiem z ½ cytryny.

Składniki na pastę: (2 porcje)

  • ½ puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 6 zielonych oliwek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ małej cebuli
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej

Sposób przygotowania:

Cebulę i oliwki pokroić w drobną kostkę. Tuńczyka przełożyć do miseczki, dodać oliwę, musztardę oraz posiekane warzywa. Dokładnie wymieszać.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 248kcal, Białko: 14g, Tłuszcze: 8g, Węglowodany: 30g

mgr dietetyki Barbara Kozak

II Śniadanie:

  • 2 mandarynki,
  • 150g jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżką płatków owsianych.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 183kcal, Białko: 8g, Tłuszcze: 4g, Węglowodany: 28g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Łosoś na zielonej fasolce:

  • 120g łososia
  • 50g fasolki szparagowej
  • 100g cukinii
  • 1 mały pomidor
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • pieprz cytrynowy, sól

Sposób przygotowania:

Przyprawy wymieszać z  olejem, nasmarować łososia, skropić sokiem z cytryny. Cukinię i pomidora  pokroić w plasterki, fasolkę obrać i gotować w osolonym wrzątku ok 10 minut. Wysmarować naczynie żaroodporne, na dnie ułożyć pokrojoną w plasterki cukinię, pomidora i fasolkę szparagową. Na warzywa wyłożyć łososia. Naczynie przykryć folią aluminiową i zapiekać ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200oC. Podawać z brązowym ryżem oraz szklanką wody z cytryną.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 422kcal, Białko: 29g, Tłuszcze: 22g, Węglowodany: 26g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Podwieczorek:

  • szklanka soku grejpfrutowego,
  • 4 migdały.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 123kcal, Białko: 2g, Tłuszcze: 2g, Węglowodany: 23g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Sałatka z melonem i szynką parmeńską:

  • 2 garście roszponki
  • 3 plastry melona kantalupa
  • 3 plasterki szynki parmeńskiej
  • 1 łyżka orzechów nerkowca
  • świeże listki szałwii

Na sos:

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sok z limonki
  • ½ łyżeczki miodu
  • ½ ząbka czosnku

Sposób przygotowania:

Roszponkę i posiekaną szałwię wymieszać z sosem. Wyłożyć na talerz. Plastry melona przekroić na pół. Każdy plaster owinąć szynką parmeńską i ułożyć na roszponce. Wszystko posypać prażonymi, posiekanymi orzechami nerkowca. Podawać ze szklanką wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 239kcal, Białko: 10g, Tłuszcze: 13g, Węglowodany: 21g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Śniadanie:

  • 2 kromki ciemnego pieczywa,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 1 liść sałaty,
  • 1 łyżka kiełków,
  • 1 plaster pomidora,
  • odrobina soli, świeżo mielony pieprz,
  • kawa zbożowa.

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzać oliwę, wbić jajko, smażyć do uzyskania odpowiadającej konsystencji żółtka. Oprószyć solą i pieprzem. Na 1 kromkę wyłożyć sałatę, jajko sadzone, kiełki, ułożyć plaster pomidora. Przykryć drugą kromką.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 255kcal, Białko: 10g, Tłuszcze: 11g, Węglowodany: 29g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Koktajl pomarańczowy:

  • 1 szklanka soku pomarańczowego świeżo wyciśniętego
  • 2 namoczone suszone morele
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 łyżka otrębów pszennych

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki zmiksować.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 185kcal, Białko: 4g, Tłuszcze: 3g, Węglowodany: 34g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Grillowana pierś z kurczaka z sałatka z brokułu:

  • 120g piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz, słodka czerwona papryka
  • 150 g brokułu podzielonego na różyczki ugotowanego na półtwardo)
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • ½ małej cebuli
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • pierz, odrobina soli, 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

Kurczaka zamarynować w oleju, musztardzie i przyprawach, odstawić na ok 0,5 godziny. W międzyczasie ugotowany i ostudzony brokuł przełożyć do miski, dodać pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, cebulę. Wszystko polać sosem z jogurtu, oliwy, czosnku i przypraw. Kurczaka grillować z obydwóch stron. Podawać z sałatką i kaszą jęczmienną perłową oraz szklanką wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 419kcal, Białko: 35g, Tłuszcze: 14g, Węglowodany: 37g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Podwieczorek:

  • 1 grejpfrut,
  • 6 migdałów,
  • szklanka wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 124kcal, Białko: 3g, Tłuszcze: 4g, Węglowodany: 20g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Paprykowa sałatka z tuńczykiem:

  • ¼ zielonej papryki
  • ¼ czerwonej papryki
  • ¼ żółtej papryki
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka kukurydzy konserwowej
  • ½ puszki tuńczyka

Na sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Papryki pokroić w kostkę, pomidorki przekroić na pół. Warzywa wymieszać z tuńczykiem i sosem. Podawać ze szklanką wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 225kcal, Białko: 21g, Tłuszcze: 12g, Węglowodany: 8g

mgr dietetyki Barbara Kozak