Dieta ubogoenergetyczna
Strona głównaPrzepisy dietetyczneKamica szczawianowo-wapniowaDieta ubogoenergetyczna 1000 w kamicy szczawianowo-wapniowej

Dieta ubogoenergetyczna 1000 w kamicy szczawianowo-wapniowej

Śniadanie:

  • 2 kromki ciemnego pieczywa (60g) posmarowane cienką warstwą masła (5g),
  • 2 plastry chudego twarogu (40g),
  • 2 liście sałaty,
  • rzodkiewka,
  • ogórek zielony,
  • Słaba herbata lub kawa zbożowa z 1 łyżeczką miodu,
  • Na czczo szklanka wody z sokiem z ½ cytryny.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 259kcal, Białko: 12g, Tłuszcze: 5g, Węglowodany: 40g

mgr dietetyki Barbara Kozak

II Śniadanie:

  • 1 duże jabłko,
  • Szklanka wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 92kcal, Białko: 1g, Tłuszcze: 1g, Węglowodany: 20g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Makaron z indykiem:

  • 100g razowego makaronu (kokardki lub rurki),
  • 1 średnia cebula,
  • 2 małe pomidory sparzone i obrane ze skórki,
  • 100g mięsa z podudzi z indyka,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 mała cukinia,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 plasterki sera żółtego light (20g),
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka czerwona papryka, suszona bazylia,
  • Szklanka wody.

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować. Indyka pokroić w kostkę lub paseczki. Cukinię pokroić w plasterki, paprykę w paseczki, cebulę drobno posiekać. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Na oleju rzepakowym zeszklić cebulę, dodać indyka, cukinię i paprykę, oprószyć solą i pieprzem. Dusić ok 5 minut. Po tym czasie dodać sparzone i obrane ze skórki pomidory, doprawić słodką mieloną papryką i bazylią dusić ok 5 minut. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć makaron, na nim umieścić warzywa. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 oC przez ok 25 minut, na 10 minut przed wyciągnięciem posypać posiekanym serem.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 348kcal, Białko: 22g, Tłuszcze: 10g, Węglowodany: 43g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Podwieczorek:

  • 2 mandarynki,
  • 7 migdałów,
  • Szklanka wody.

mgr dietetyki Barbara Kozak

Kolacja:

  • 1 kromeczka ciemnego pieczywa (30g) posmarowana cienką warstwą masła,
  • 1/3 papryki czerwonej,
  • ¼ ogórka zielonego,
  • 2 łyżki kiełków,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 75g serka wiejskiego 3% tłuszczu,
  • Sól, świeże oregano,
  • Szklanka wody.

Sposób przygotowania:

Ogórka i paprykę pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki, dodać kiełki, oliwę, sól, oregano. Wymieszać. Warzywa zalać serkiem wiejskim. Podawać z 1 kromeczką ciemnego pieczywa posmarowaną cienką warstwą masła.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 216kcal, Białko: 12g, Tłuszcze: 10g, Węglowodany: 19g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Śniadanie:

  • 2 kromki ciemnego pieczywa (60g) posmarowane cienką warstwą masła (5g),
  • 2 liście sałaty,
  • 2 plasterki chudej wędliny,
  • papryka czerwoną (20g)
  • 4 plasterki ogórka zielonego (25g),
  • Szklanka słabej herbaty lub kawy zbożowej z 1 łyżeczką miodu.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 240kcal, Białko: 8g, Tłuszcze: 5g, Węglowodany: 40g

mgr dietetyki Barbara Kozak

II Śniadanie:

  • Szklanka soku pomarańczowego bez cukru,
  • Szklanka wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 106kcal, Białko: 2g, Tłuszcze: 0g, Węglowodany: 25g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Makaron z indykiem:

  • 100g razowego makaronu (kokardki lub rurki),
  • 1 średnia cebula,
  • 2 małe pomidory sparzone i obrane ze skórki,
  • 100g mięsa z podudzi z indyka,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 mała cukinia,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 plasterki sera żółtego light (20g),
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka czerwona papryka, suszona bazylia,
  • Szklanka wody.

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować. Indyka pokroić w kostkę lub paseczki. Cukinię pokroić w plasterki, paprykę w paseczki, cebulę drobno posiekać. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Na oleju rzepakowym zeszklić cebulę, dodać indyka, cukinię i paprykę, oprószyć solą i pieprzem. Dusić ok 5 minut. Po tym czasie dodać sparzone i obrane ze skórki pomidory, doprawić słodką mieloną papryką i bazylią dusić ok 5 minut. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć makaron, na nim umieścić warzywa. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 oC przez ok 25 minut, na 10 minut przed wyciągnięciem posypać posiekanym serem.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 348kcal, Białko: 22g, Tłuszcze: 10g, Węglowodany: 43g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Podwieczorek:

  • 1 Grejpfrut,
  • szklanka wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 90kcal, Białko: 2g, Tłuszcze: 1g, Węglowodany: 20g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Sałatka z tuńczyka:

  • 1/3 puszki tuńczyka w sosie własnym,
  • 2 liście sałaty lodowej,
  • 1 mały pomidor,
  • 1 mały ogórek konserwowy,
  • 1 łyżka kukurydzy konserwowej,
  • 1 łyżka tartego sera żółtego,
  • Szklanka wody.

Na sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy łagodnej
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Sałatę lodową posiekać na mniejsze kawałki, pomidora i ogórka pokroić w większą kostkę. Warzywa z kukurydzą wymieszać z sosem, wyłożyć na talerz. Na nich ułożyć tuńczyka. Posypać serem.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 207kcal, Białko: 17g, Tłuszcze: 13g, Węglowodany: 6g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Śniadanie:

  • 2 kromki ciemnego pieczywa (60g) posmarowane masłem (5g),
  • 100g serka wiejskiego,
  • ¼ średniego ogórka (50g),
  • 4 główki rzodkiewki,
  • 2 łyżki kiełków,
  • odrobina soli,
  • Szklanka słabej herbaty lub kawy zbożowej z 1 łyżeczką miodu,
  • Na czczo szklanka wody z sokiem z ½ cytryny.

Sposób przygotowania:

Ogórka i rzodkiewkę utrzeć na tarce o dużych otworach, przełożyć do miseczki. Dodać kiełki, oprószyć odrobiną soli i zalać serkiem wiejskim.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 253kcal, Białko: 10g, Tłuszcze: 6g, Węglowodany: 39g

mgr dietetyki Barbara Kozak

II Śniadanie:

  • 2/3 szklanki soku ananasowego bez cukru,
  • Szklanka wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 110kcal, Białko: 1g, Tłuszcze: 0g, Węglowodany: 26g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Dorsz z ziemniakami:

  • 1 mały filet z dorsza (100g),
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 plasterki cytryny,
  • Kilka listków świeżej bazylii,
  • 100g ziemniaków,
  • 1 łyżeczka masła,
  • Sól,
  • Szklanka wody.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki dokładnie umyć, nie obierać. Gotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić przepuścić przez praskę do ziemniaków, dodać masło i wymieszać. Dorsza oprószyć solą. Umieścić w foli aluminiowej wyłożonej pergaminem. Filet polać oliwą, rozłożyć plasterki cytryny i świeże listki bazylii. Piec w piekarniku nagrzanym do 180o C przez ok 10 minut. Podawać z gniecionymi ziemniakami i brokułem z wody oraz szklanką wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 333kcal, Białko: 13g, Tłuszcze: 15g, Węglowodany: 36g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Podwieczorek:

  • pomarańcza,
  • szklanka wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 110kcal, Białko: 2g, Tłuszcze: 0g, Węglowodany: 25g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Kolacja:

  • 1 kromka chleba tostowego pełnoziarnistego,
  • 2 plastry mozzarelli (30g),
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 plaster pomidora,
  • Suszona bazylia,
  • Szklanka wody.

Sposób przygotowania:

Chleb tostowy skropić oliwą, wyłożyć mozzarellę, pomidora, oprószyć suszoną bazylią. Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez ok 5-10 minut.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 205kcal, Białko: 8g, Tłuszcze: 13g, Węglowodany: 15g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Śniadanie:

  • 2 grzanki z chleba tostowego pełnoziarnistego (60g) posmarowane masłem,
  • ½ jajka na twardo z 4 plasterkami ogórka,
  • 1 główka rzodkiewki,
  • Szklanka słabej herbaty lub kawy zbożowej z 1 łyżeczką miodu,
  • Na czczo szklanka wody z sokiem z ½ cytryny.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 333kcal, Białko: 13g, Tłuszcze: 15g, Węglowodany: 36g

mgr dietetyki Barbara Kozak

II Śniadanie:

  • 150g truskawek,
  • 75g jogurtu naturalnego,
  • ½ łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 1 łyżka otrębów pszennych,
  • Szklanka wody.

Sposób przygotowania:

Truskawki umyć, pokroić w plasterki, przełożyć do miseczki, posypać cukrem wanilinowym, zalać jogurtem naturalnym i posypać otrębami.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 100kcal, Białko: 5g, Tłuszcze: 2g, Węglowodany: 16g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Polędwiczki wieprzowe z cukinią:

  • 100g polędwiczki wieprzowej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 mała cebula
  • ½ łyżeczki mąki
  • 150g cukinii
  • 30g kaszy pęczak
  • Odrobina soli, pieprz,
  • Szklanka wody.

Sposób przygotowania

Cukinię umyć, pokroić w plastry, oprószyć obficie solą i odstawić na ok 15 minut. Następnie spłukać obficie wodą, osuszyć, grillować bez tłuszczu na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Polędwiczkę rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Posypać z obydwóch stron mąką. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę. Polędwiczkę podsmażyć krótko z obydwóch stron. Wyciągnąć Na tej samej oliwie zeszklić cebulę, podlać odrobiną wody, włożyć polędwiczkę i dusić ok 5 minut. Podawać z grillowaną cukinią i kaszą pęczak.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 345kcal, Białko: 25g, Tłuszcze: 13g, Węglowodany: 30g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Podwieczorek:

  • 1 średnie jabłko,
  • 5 migdałów,
  • Szklanka wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 102kcal, Białko: 2g, Tłuszcze: 3g, Węglowodany: 17g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Kolacja:

  • Kasza jaglana z suszonymi owocami i płatkami migdałowymi,
  • Szklanka wody.

Składniki:

  • 30g kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka masła
  • 1płaska łyżka płatków migdałowych
  • 1 łyżka żurawiny
  • 1 suszona morela

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną ugotować na sypko. Płatki migdałowe uprażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Ugotowaną kaszę przełożyć do miseczki, dodać masło, pokrojoną w kosteczkę morelę, żurawinę. Wymieszać. Posypać prażonymi płatkami migdałowymi.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 217kcal, Białko: 5g, Tłuszcze: 7g, Węglowodany: 34g

mgr dietetyki Barbara Kozak