Talerz z sałatka
Strona głównaPrzepisy dietetyczneKamica fosforanowo-wapniowaDieta ubogoenergetyczna 1000 w kamicy fosforanowo-wapniowej

Dieta ubogoenergetyczna 1000 w kamicy fosforanowo-wapniowej

Śniadanie:

  • 2 kromki chleba ciemnego pieczywa (60g) posmarowane masłem (5g),
  • 2 listki sałaty,
  • 2-4 plasterki chudej wędliny,
  • kawa zbożowa,
  • na czczo szklanka wody z sokiem z ½ cytryny.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 252kcal, Białko: 14g, Tłuszcze: 8g, Węglowodany: 30g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Podwieczorek:

  • Szklanka soku grejpfrutowego

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 100kcal, Białko: 1g, Tłuszcze: 0g, Węglowodany: 23g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Kurczak w sosie cytrynowym:(2 porcje)

  • 2 malutkie piersi z kurczaka (200g)
  • 1 średnia marchewka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 2 łyżki jogurtu greckiego light
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki skórki cytrynowej
  • 2/3 szklanki wywaru z warzyw
  • sól, pieprz cytrynowy , 1 ząbek czosnku, curry

Sposób przygotowania:

Z 1 łyżki oleju rzepakowego, roztartego czosnku, skórki cytrynowej, soli, pieprzu i curry zrobić marynatę, którą natrzeć piersi z kurczaka. Odstawić na ok 1 godzinę. Marchewkę obrać i pokroić w słupki. Na drugiej łyżce oleju podsmażyć pokrojonego w paseczki kurczaka, dodać marchewkę, poddusić ok 5 minut i zlać wywarem z warzyw. Gotować ok 10-15 minut. Jogurt wymieszać z mąką i sokiem z cytryny, wlać do mięsa (należy pamiętać aby ściągnąć patelnię z ognia) wymieszać. Ponownie zagotować. Podawać posypane świeżą kolendrą z ryżem i sałatą oraz szklanką wody z sokiem z ½ cytryny.

Dodatkowo: (2 porcje)

  • 50g ryżu brązowego

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 358kcal, Białko: 25g, Tłuszcze: 17g, Węglowodany: 24g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Sałata z winegret:

  • kilka liści sałaty masłowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Sałatę opłukać, osuszyć, podrzeć na mniejsze kawałki, umieścić w miseczce. Z oliwy, musztardy, soli i pieprzu zrobić sos (można rozrzedzić odrobiną wody), który wymieszać z sałatą.

mgr dietetyki Barbara Kozak

Podwieczorek:

  • pomarańcza,
  • szklanka wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 110kcal, Białko: 2g, Tłuszcze: 0g, Węglowodany: 25g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Sałatka z mozzarellą oraz kiełkami:

  • ½ kulki mozzarelli light
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 2 suszone pomidory
  • kilka zielonych oliwek (ok 6 sztuk)
  • ¼ papryki czerwonej
  • 1 łyżka kiełków(dowolnych)
  • 2 liście sałaty lodowej
  • kilka listków świeżej bazylii

Na sos:

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • pieprz, odrobina soli

Sposób przygotowania

Mozzarellę pokroić na plasterki. Pomidorki i oliwki przekroić na pół, paprykę pokroić w kostkę, sałatę w paski, suszone pomidory i bazylię drobno posiekać. Sałatę wymieszać z kiełkami i wyłożyć na talerz. Na sałacie poukładać pomidorki, paprykę, oliwki, suszone pomidory. Na wszystko poukładać pokrojoną w plasterki mozzarellę, wszystko polać sosem i posypać posiekanymi listkami bazylii. Podawać ze szklanką wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 214kcal, Białko: 15g, Tłuszcze: 12g, Węglowodany: 12g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Śniadanie:

  • 2 kromki ciemnego pieczywa (60g) posmarowane masłem,
  • 4 plasterki chudej wędliny,
  • ½ jajka na twardo,
  • sałata
  • 2 plasterki ogórka zielonego,
  • 2 plastrami pomidora,
  • kawa zbożowa,
  • na czczo szklanka wody z sokiem z ½ cytryny.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 239kcal, Białko: 13g, Tłuszcze: 8g, Węglowodany: 30g

mgr dietetyki Barbara Kozak

II Śniadanie:

  • Szklanka soku mandarynkowego

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 113kcal, Białko: 2g, Tłuszcze: 0g, Węglowodany: 26g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Gołąbki z kaszą w sosie pomidorowym:(2 porcje)

  • 150g chudej wołowiny mielonej
  • 50g kaszy pęczak
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 liście kapusty włoskiej lub więcej w zależności od wielkości (ma wyjść parzysta ilość)
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka wywaru z warzyw
  • natka pietruszki
  • przyprawy: odrobina soli, pieprz

Sposób przygotowania

Kaszę ugotować. Liście kapusty obgotować w lekko osolonej wodzie, aż zmiękną. Liście odcedzić, ściąć grube nerwy. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i przyrumienić na 2 łyżkach oleju rzepakowego, dodać mieloną wieprzowinę i chwilę przyrumienić. Mięso z cebulą wymieszać z kaszą i posiekaną natką pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na każdy liść ułożyć nadzienie, złożyć boki liścia do wewnątrz i zwinąć w rulon. Gołąbki ułożyć w brytfannie zalać wywarem warzywnym i dusić do miękkości pod przykryciem. Pod koniec dodać zmiksowane pomidory wymieszane z jogurtem, ponownie zagotować. Przyprawić do smaku.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 348kcal, Białko: 24g, Tłuszcze: 15g, Węglowodany: 30g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Podwieczorek:

  • 1 grejpfrut

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 94kcal, Białko: 2g, Tłuszcze: 1g, Węglowodany: 21g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Sałatka z brokułem oraz fetą:

Składniki:

  • 150g brokułu (ugotowanego na półtwardo)
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 1 ogórek kiszony
  • 2 łyżki kiełków słonecznika
  • 1 suszony pomidor
  • 40g fety light

Na sos:

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Brokuł podzielony na różyczki przełożyć do miski, dodać pokrojonego w kostkę ogórka, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, kiełki, pokrojonego w cienkie paseczki suszonego pomidora. Na warzywa wyłożyć pokrojony w kostkę ser biały. Wszystko polać sosem. Podawać ze szklanką wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 218kcal, Białko: 12g, Tłuszcze: 11g, Węglowodany: 11g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Śniadanie:

  • 2 kromki ciemnego pieczywa (60g),
  • pasta z dorsza,
  • kawa zbożowa,
  • na czczo szklanka wody z sokiem z ½ cytryny.

Składniki na pastę: (2 porcje)

  • 60g wędzonego dorsza
  • 6 zielonych oliwek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ małej cebuli
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej

Sposób przygotowania:

Cebulę i oliwki pokroić w drobną kostkę. Dorsza przełożyć do miseczki, dodać oliwę, musztardę oraz posiekane warzywa. Dokładnie wymieszać.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 233kcal, Białko: 11g, Tłuszcze: 7g, Węglowodany: 30g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Koktajl pomarańczowo- truskawkowy:

  • 100ml soku pomarańczowego świeżo wyciśniętego
  • 150ml mleka migdałowego
  • 50g truskawek mrożonych lub świeżych
  • 1 łyżka otrębów pszennych

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki zmiksować.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 100kcal, Białko: 2g, Tłuszcze: 2g, Węglowodany: 18g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Zapiekanka z tuńczykiem:(2 porcje)

  • 100g makaronu razowego (rurki)
  • 100g pieczarek
  • 1 duża puszka tuńczyka w oleju
  • 10g tartego sera żółtego najlepiej do 23% tłuszczu
  • pieprz cytrynowy, sól

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować. Tuńczyka odsączyć z oleju. Pieczarki pokroić w ćwiartki i dusić lekko oprószone solą w rondelku bez dodatku tłuszczu- mają się lekko zarumienić. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć makaron, na nim ułożyć tuńczyka i pieczarki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok 20 minut. Pięć minut przed końcem posypać serem. Podawać ze szklanką wody z cytryną.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 364kcal, Białko: 35g, Tłuszcze: 10g, Węglowodany: 34g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Podwieczorek:

  • Szklanka soku grejpfrutowego

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 100kcal, Białko: 1g, Tłuszcze: 0g, Węglowodany: 23g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Cytrusowa sałatka z kurczakiem:

  • ½ pomarańczy
  • ½ mandarynki
  • 1 plaster ananasa
  • 1 łyżka prażonych orzechów włoskich
  • 50g piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • sól, pieprz, curry

Na sos:

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • ½ łyżeczki miodu
  • ½ ząbka czosnku

Sposób przygotowania

Pierś z kurczaka zamarynować w przyprawach i oleju, odstawić na ok 1 godzinę. Następnie grillować z obydwóch stron. Pomarańcze pokroić na mniejsze części, mandarynkę podzielić na cząstki, ananasa pokroić w kostkę. Tak przygotowane owoce przełożyć do miseczki, wymieszać z sosem. Na nich ułożyć pokrojonego w paseczki grillowanego kurczaka. Wszystko posypać prażonymi orzechami włoskimi. Podawać ze szklanką wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 221kcal, Białko: 13g, Tłuszcze: 11g, Węglowodany: 16g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Śniadanie:

  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 liść sałaty
  • 1 łyżka kiełków
  • 2 kromki ciemnego pieczywa
  • 1 plaster pomidora
  • odrobina soli, świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzać oliwę, wbić jajko, smażyć do uzyskania odpowiadającej konsystencji żółtka. Oprószyć solą i pieprzem. Na 1 kromkę wyłożyć sałatę, jajko sadzone, kiełki, ułożyć plaster pomidora. Przykryć drugą kromką. Podawać z kawą zbożową.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 255kcal, Białko: 10g, Tłuszcze: 11g, Węglowodany: 29g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Pomarańczowo- ananasowy jogurt:

  • ¼ pomarańczy
  • 1 plaster ananasa
  • 100g jogurtu naturalnego
  • ½ łyżeczki cukru wanilinowego lub ekstraktu waniliowego
  • odrobina cynamonu

Sposób przygotowania

Pomarańczę i ananasa pokroić w kostkę, przełożyć do pucharka wymieszać z cukrem wanilinowym i cynamonem. Zalać jogurtem naturalnym. Podawać ze szklanką wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 109kcal, Białko: 5g, Tłuszcze: 2g, Węglowodany: 17g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Stek z pieprzem:

  • 1 plaster polędwicy wołowej
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • ¼ cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz , curry, słodka czerwona papryka

Sposób przygotowania

Ziemniaki dokładnie umyć, pokroić w ćwiartki, przełożyć do naczynia żaroodpornego z odrobiną oliwy, solą pieprzem, curry, słodką czerwoną papryką. Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez ok 40 minut. W miseczce wlać łyżkę oliwy z oliwek, grubo mielony pieprz, roztarty czosnek. W tak przygotowanej marynacie zanurzyć mięso. Po upływie ok 0,5 godziny grillować z obydwóch stron. W tej samej misce co mięso wymieszać pokrojoną w piórka cebulę, którą dołożyć ok 20 minut przed końcem pieczenia do ziemniaków. Stek podawać z pieczonymi ziemniaczkami z cebulą i grillowaną cukinią oraz szklanką wody.

Dodatkowo:

  • ½ małej cukinii

Cukinię pokroić w plastry, oprószyć obficie solą, odstawić na ok 15 minut. Po tym czasie dokładnie opłukać wodą, osuszyć. Grillować z obydwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni grillowej.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 349kcal, Białko: 32g, Tłuszcze: 15g, Węglowodany: 20g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Podwieczorek:

  • 1 Grejpfrut,
  • szklanka wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 90kcal, Białko: 2g, Tłuszcze: 1g, Węglowodany: 20g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Sałatka z brukselką:

  • 150g ugotowanej brukselki
  • ½ grejpfruta
  • 25g sera feta light
  • 25g polędwicy z indyka

Na sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki musztardy miodowej

Sposób przygotowania:

Brukselkę przekroić na pół, grejpfruta w mniejsze cząstki. Fetą pokroić w kostkę, wędlinę w paseczki. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do miseczki i wymieszać z sosem. Podawać ze szklanką wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 206kcal, Białko: 15g, Tłuszcze: 9g, Węglowodany: 15g

mgr dietetyki Barbara Kozak