Omlet z warzywami:
- kilka pomidorków koktajlowych
- ¼ papryki czerwonej
- ¼ papryki żółtej
- ¼ papryki zielonej
- ½ małej papryki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 2kromki ciemnego pieczywa
- 1 łyżeczka masła
Sposób przygotowania
Pomidorki przekroić na pół, papryki pokroić w kostkę, cebulę w piórka. Na oliwie zeszklić cebulę, dodać warzywa i dusić ok 10 minut. Białko oddzielić od żółtka. Z białka ubić pianę, dodać żółtka, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wylać na warzywa. Rumienić z obydwóch stron. Tak przygotowany omlet przekroić na pół i rozłożyć na kromeczkach ciemnego pieczywa posmarowanego masłem.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Energia: 333kcal, Białko: 13g, Tłuszcze: 15g, Węglowodany: 36g
Sałatka z awokado i kurczakiem:
- 100g piersi z kurczaka
- ¼ awokado
- garść rukoli
- kilka pomidorków koktajlowych
- ogórek zielony
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól, pieprz, słodka czerwona papryka
Na sos
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- pieprz, sól
Sposób przygotowania
Kurczaka zamarynować w oliwie, soli pieprzu i soku z cytryny. Odstawić na ok 1 godzinę. Po tym czasie grillować z obydwóch stron. Pomidorki przekroić na pół, awokado i ogórka zielonego pokroić w plasterki. Rukolę i warzywa wymieszać z sosem. Wyłożyć na talerz. Na nich poukładać pokrojonego w paseczki kurczaka i awokado.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Energia: 254kcal, Białko: 25g, Tłuszcze: 15g, Węglowodany: 7g
Zupa cebulowa:
- ok 0,6 kg cebuli
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 4 skrzydełka z kurczaka
- kawałek pręgi wołowej
- 3 średnie marchewki
- 2 średnie pietruszki
- 1 mały por
- ¼ selera
- 150ml białego wytrawnego wina
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Skrzydełka umyć, obrać ze skóry, pręgę wołową umyć. Do garnka nalać 1 litr wody, włożyć do niego obrane ze skórki skrzydełka, wołowinę i gotować na małym ogniu ok 40 minut. Po tym czasie dodać umytą i obraną włoszczyznę gotować kolejne 0,5 godziny. W międzyczasie obrać cebulę, obrać w piórka. Na patelni roztopić masło z oliwą, wrzucić cebulę. Dusić ok 0,5 godziny mieszając co jakiś czas. Cebula ma być szklisto biała. Po tym czasie zwiększyć ogień wlać wino
i dusić do momentu, aż wyparuje alkohol. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Z gotującego się wywaru wyciągnąć mięso i warzywa. Dodać cebulę. Wszystko gotować jeszcze ok 10-15 minut. Na koniec doprawić do smaku. Podawać z grzanką z serem.
Składniki na grzanki: 4 porcje
- 4 kromeczki z bagietki pełnoziarnistej
- 50g tartego sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu
- 1 łyka oliwy z oliwek
- świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Kromeczki z bagietki posmarować za pomocą pędzelka oliwą, posypać pieprzem i startym serem żółtym. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 oC przez ok 10 minut.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Energia: 288kcal, Białko: 18g, Tłuszcze: 16g, Węglowodany: 19g
Serniczek na bazie ricotty z brzoskwiniami:
- 40g płatków owsianych
- 10g płatków orkiszowych
- 10g płatków migdałowych
- 10g orzechów włoskich
- 15 ml miodu
- 1 łyżeczka kakao
- 250g sera ricotta
- 1 jajko
- 20g cukru brązowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 mała brzoskwinia
Sposób przygotowania
Płatki owsiane i orkiszowe przesypać do miski. Dodać do nich płatki migdałowe, posiekane orzechy włoskie, kakao i miód. Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Cztery malutkie foremki z wyciąganym dnem wysmarować olejem i wyłożyć na ich dno przygotowane musli. Piec ok 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC.
Ricottę wymieszać z żółtkiem, białko ubić na gęstą pianę z cukrem, dodać do ricotty i dokładnie wymieszać. Brzoskwinię umyć, przekroić na pół, wyciągnąć pestkę i pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na upieczonych wcześniej spodach. Na brzoskwinię wyłożyć masę serową (należy podzielić na cztery równe części). Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez ok 40 minut.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Energia: 205kcal, Białko: 11,5g, Tłuszcze: 8g, Węglowodany: 21g