Śniadanie:
- 2 kromki chleba ciemnego pieczywa (60g) posmarowane masłem (5g),
- 2 listki sałaty,
- 2-4 plasterki chudej wędliny,
- kawa zbożowa,
- na czczo szklanka wody z sokiem z ½ cytryny.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Energia: 252kcal, Białko: 14g, Tłuszcze: 8g, Węglowodany: 30g
II Śniadanie:
- 1 mała grahamka (50g) posmarowana masłem,
- 1 płaska łyżeczka miodu,
- szklanka wody.
Gazpacho:(2 porcje)
- 0,3 kg pomidorów
- ½ papryki czerwonej
- 2 ogórki gruntowe
- 1 mała cebula
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- 1 kromki ciemnego pieczywa
- sól i pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać. Pomidory przetrzeć przez sitko zawieszone nad miską. Pestki wyrzucić a do soku z miąższem dodać obrane i pokrojone ogórki, cebulę oraz paprykę. , sok z limonki, ocet winny, oliwę oraz pieczywo. Przełożyć do pojemnika blendera i zmiksować (przez około pół minuty na wysokich obrotach). Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz w razie konieczności cukrem. Schłodzić. Przelać do miseczek lub szklanek
Grillowana pierś z kurczaka:
- 2 małe piersi z kurczaka ( ok 240g)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka musztardy
- odrobina soli, pieprz, słodka czerwona papryka
Sposób przygotowania
Pierś z kurczaka zamarynować w przyprawach, musztardzie i oleju, odstawić na minimum 1 godzinę. Po tym czasie grillować 1 pierś a drugą zostawić na następny dzień. Podawać z kalafiorem z wody, 1 średnim ziemniakiem i szklanką wody.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Energia: 418kcal, Białko: 34g, Tłuszcze: 13g, Węglowodany: 39g
Podwieczorek:
- szklanka soku pomarańczowego.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Energia: 110kcal, Białko: 2g, Tłuszcze: 0g, Węglowodany: 25g
Sałatka z mozzarellą:
- 1/3 kulki mozzarelli
- 4 pomidorki koktajlowe
- 1 ogórek gruntowych
- 2 garście roszponki
- 2 łyżki dowolnych kiełków
- 1 płaska łyżka płatków migdałowych
Na sos:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- suszona bazylia
Sposób przygotowania:
Pomidorki przekroić na pół, ogórka zielonego w plasterki. W misce wymieszać roszponkę, pomidorki, ogórka, kiełki z sosem. Warzywa przełożyć na talerz. Na nich ułożyć pokrojoną w plasterki mozzarellę. Posypać prażonymi płatkami migdałowymi. Podawać z 1 kromeczką ciemnego pieczywa (30g) i szklanką wody.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Energia: 247kcal, Białko: 12g, Tłuszcze: 14g, Węglowodany: 18g
Śniadanie:
- 2 kromki ciemnego pieczywa (60g) posmarowane masłem,
- 4 plasterki chudej wędliny,
- ½ jajka na twardo,
- sałata
- 2 plasterki ogórka zielonego,
- 2 plastrami pomidora,
- kawa zbożowa,
- na czczo szklanka wody z sokiem z ½ cytryny.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Energia: 239kcal, Białko: 13g, Tłuszcze: 8g, Węglowodany: 30g
Kanapka z wędzonym łososiem:
- 2 kromki ciemnego pieczywa
- 1 łyżeczka serka białego do smarowania
- ½ łyżeczki koperku
- 25g wędzonego łososia
- 1 liść sałaty
Sposób przygotowania:
1 kromeczkę posmarować serkiem posypać koperkiem, wyłożyć sałatą. Ułożyć łososia, przykryć drugą kromeczką.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Energia: 182kcal, Białko: 11g, Tłuszcze: 4g, Węglowodany: 25g
Polędwiczki wieprzowe duszone z pieczarkami:(2 porcje)
- 240g polędwiczki wieprzowej
- 200g pieczarek
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ocet balsamiczny kilka listków świeżej bazylii
- przyprawy: odrobina soli, pieprz
Sposób przygotowania:
Polędwiczkę pokroić na 4 małe kotleciki, rozbić delikatnie tłuczkiem i oprószyć solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju obsmażyć z obydwóch stron, następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę, przyrumienić. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i dusić ok 10-15 minut. Na koniec doprawić do smaku. Pomidorki przekroić na pól, przełożyć do miseczki, Dodać posiekaną bazylie. Wszystko polać sosem z oliwy, octu i przypraw. Podawać z kaszą i szklanką wody z sokiem z ½ cytryny.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Energia: 422kcal, Białko: 33g, Tłuszcze: 15g, Węglowodany: 40g
Podwieczorek:
- szklanka soku mandarynkowego.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Energia: 113kcal, Białko: 2g, Tłuszcze: 0g, Węglowodany: 26g
Sałatka z brokułem i białym serem:
- 150g brokułu (ugotowanego na półtwardo)
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1 ogórek kiszony
- 2 łyżki kiełków słonecznika
- 1 suszony pomidor
- 40g białego ser półtłustego (pokroić w kostkę)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy
- pieprz
Sposób przygotowania:
Brokuł podzielony na różyczki przełożyć do miski, dodać pokrojonego w kostkę ogórka, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, kiełki, pokrojonego w cienkie paseczki suszonego pomidora. Na warzywa wyłożyć pokrojony w kostkę ser biały. Wszystko polać sosem. Podawać ze szklanką soku.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Energia: 248kcal, Białko: 14g, Tłuszcze: 13g, Węglowodany: 18g
Śniadanie:
- 2 kromki ciemnego pieczywa (60g),
- pasta z tuńczyka,
- kawa zbożowa,
- na czczo szklanka wody z sokiem z ½ cytryny.
Składniki na pastę: (2 porcje)
- ½ puszki tuńczyka w sosie własnym
- 6 zielonych oliwek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ małej cebuli
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
Sposób przygotowania:
Cebulę i oliwki pokroić w drobną kostkę. Tuńczyka przełożyć do miseczki, dodać oliwę, musztardę oraz posiekane warzywa. Dokładnie wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Energia: 248kcal, Białko: 14g, Tłuszcze: 8g, Węglowodany: 30g
II Śniadanie:
- 2 mandarynki,
- 150g jogurtu naturalnego,
- 1 łyżką płatków owsianych.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Energia: 183kcal, Białko: 8g, Tłuszcze: 4g, Węglowodany: 28g
Łosoś na zielonej fasolce:
- 120g łososia
- 50g fasolki szparagowej
- 100g cukinii
- 1 mały pomidor
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- pieprz cytrynowy, sól
Sposób przygotowania:
Przyprawy wymieszać z olejem, nasmarować łososia, skropić sokiem z cytryny. Cukinię i pomidora pokroić w plasterki, fasolkę obrać i gotować w osolonym wrzątku ok 10 minut. Wysmarować naczynie żaroodporne, na dnie ułożyć pokrojoną w plasterki cukinię, pomidora i fasolkę szparagową. Na warzywa wyłożyć łososia. Naczynie przykryć folią aluminiową i zapiekać ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200oC. Podawać z brązowym ryżem oraz szklanką wody z cytryną.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Energia: 422kcal, Białko: 29g, Tłuszcze: 22g, Węglowodany: 26g
Podwieczorek:
- szklanka soku grejpfrutowego,
- 4 migdały.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Energia: 123kcal, Białko: 2g, Tłuszcze: 2g, Węglowodany: 23g
Sałatka z melonem i szynką parmeńską:
- 2 garście roszponki
- 3 plastry melona kantalupa
- 3 plasterki szynki parmeńskiej
- 1 łyżka orzechów nerkowca
- świeże listki szałwii
Na sos:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sok z limonki
- ½ łyżeczki miodu
- ½ ząbka czosnku
Sposób przygotowania:
Roszponkę i posiekaną szałwię wymieszać z sosem. Wyłożyć na talerz. Plastry melona przekroić na pół. Każdy plaster owinąć szynką parmeńską i ułożyć na roszponce. Wszystko posypać prażonymi, posiekanymi orzechami nerkowca. Podawać ze szklanką wody.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Energia: 239kcal, Białko: 10g, Tłuszcze: 13g, Węglowodany: 21g
Śniadanie:
- 2 kromki ciemnego pieczywa,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- 1 liść sałaty,
- 1 łyżka kiełków,
- 1 plaster pomidora,
- odrobina soli, świeżo mielony pieprz,
- kawa zbożowa.
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzać oliwę, wbić jajko, smażyć do uzyskania odpowiadającej konsystencji żółtka. Oprószyć solą i pieprzem. Na 1 kromkę wyłożyć sałatę, jajko sadzone, kiełki, ułożyć plaster pomidora. Przykryć drugą kromką.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Energia: 255kcal, Białko: 10g, Tłuszcze: 11g, Węglowodany: 29g
Koktajl pomarańczowy:
- 1 szklanka soku pomarańczowego świeżo wyciśniętego
- 2 namoczone suszone morele
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 łyżka otrębów pszennych
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Energia: 185kcal, Białko: 4g, Tłuszcze: 3g, Węglowodany: 34g
Grillowana pierś z kurczaka z sałatka z brokułu:
- 120g piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz, słodka czerwona papryka
- 150 g brokułu podzielonego na różyczki ugotowanego na półtwardo)
- 6 pomidorków koktajlowych
- ½ małej cebuli
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 mały ząbek czosnku
- pierz, odrobina soli, 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
Kurczaka zamarynować w oleju, musztardzie i przyprawach, odstawić na ok 0,5 godziny. W międzyczasie ugotowany i ostudzony brokuł przełożyć do miski, dodać pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, cebulę. Wszystko polać sosem z jogurtu, oliwy, czosnku i przypraw. Kurczaka grillować z obydwóch stron. Podawać z sałatką i kaszą jęczmienną perłową oraz szklanką wody.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Energia: 419kcal, Białko: 35g, Tłuszcze: 14g, Węglowodany: 37g
Podwieczorek:
- 1 grejpfrut,
- 6 migdałów,
- szklanka wody.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Energia: 124kcal, Białko: 3g, Tłuszcze: 4g, Węglowodany: 20g
Paprykowa sałatka z tuńczykiem:
- ¼ zielonej papryki
- ¼ czerwonej papryki
- ¼ żółtej papryki
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka kukurydzy konserwowej
- ½ puszki tuńczyka
Na sos:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Papryki pokroić w kostkę, pomidorki przekroić na pół. Warzywa wymieszać z tuńczykiem i sosem. Podawać ze szklanką wody.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Energia: 225kcal, Białko: 21g, Tłuszcze: 12g, Węglowodany: 8g