Zupa krem z grzankami
Strona głównaPrzepisy dietetyczneKamica fosforanowo-wapniowaDieta normokaloryczna dla mężczyzn w kamicy fosforanowo-wapniowej

Dieta normokaloryczna dla mężczyzn w kamicy fosforanowo-wapniowej

Śniadanie:

  • 3 kromki ciemnego pieczywa (100g) posmarowane masłem (15g),
  • pasta mięsna,
  • pomidor,
  • szklanka soku grejpfrutowego bez cukru,
  • na czczo szklanka wody z sokiem z ½ cytryny.

Składniki na pastę: (2 porcje)

  • 60g gotowanej chudej wołowiny
  • 1 łyżka sparzonej, pokrojonej w drobną kostkę cebuli
  • 1 mały ogórek kiszony
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 1 łyżeczka majonezu
  • sól

Sposób przygotowania

Mięso zmielić w maszynce, ogórek pokroić w drobną kostkę. Zmielone mięso przełożyć do miseczki, dodać ogórka, cebulę, pietruszkę, majonez oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Tak przygotowaną pastę nałożyć na bułkę posmarowaną masłem. Podawać z pomidorem.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 514kcal, Białko: 15g, Tłuszcze: 18g, Węglowodany: 72g

mgr dietetyki Barbara Kozak

II Śniadanie:

  • 1 mała grahamka posmarowana masłem (5g),
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • 2 plastry mozzarelli,
  • pomidor,
  • kiełki,
  • sałata.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 296kcal, Białko: 12g, Tłuszcze: 8g, Węglowodany: 44g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Zupa selerowa z grzankami:(2porcje)

  • 1 pietruszka
  • 1 duży seler
  • ½ pora
  • ½ szklanki śmietanki słodkiej 18%
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 średni ziemniak
  • 1 łyżka zieleniny
  • ok 1 litra wywaru z włoszczyzny
  • sól, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Seler umyć, pokroić. Pietruszkę, seler i ziemniaka pokroić w kostkę. Wywar warzywny zagotować, dodać pokrojone warzywa i gotować do miękkości. Dodać mało, przyprawy. Ze śmietanki i mąki zrobić zawiesinę, którą połączyć zresztą zupy. Ponownie zagotować. Na koniec doprawić do smaku gałką muszkatołową. Podawać z grzankami.

mgr dietetyki Barbara Kozak

Gulasz z indyka:

Składniki

  • 200g mięsa gulaszowego z indyka
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnia marchew
  • 1 mała pietruszka
  • 100g pieczarek
  • 0,5 litra wywaru z włoszczyzny
  • 100ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • przyprawy: pieprz, słodka czerwona papryka, 3 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego

Sposób przygotowania

 Cebulę pokroić w piórka, marchew i pietruszkę w plasterki. Na rozgrzanym oleju obsmażyć mięso, następnie dodać cebulę i dusić ok 10 minut, po tym czasie wlać wino i gotować aż cały nadmiar wyparuje. Dodać marchew, pietruszkę i pokrojone w plasterki pieczarki, dusić ok 5 minut, zalać wywarem z kostki, dodać pieprz, słodką czerwoną paprykę, ziele angielski i listki laurowe. Wszystko dusić ok 20 minut. Podawać z kaszą pęczak i szklanką wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 607kcal, Białko: 30g, Tłuszcze: 24g, Węglowodany: 60g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Kisiel truskawkowy:

  • 200g truskawek świeżych lub mrożonych
  • ½ małego jabłka
  • 75g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Truskawki rozgnieść widelcem, jabłko utrzeć na tarce o dużych otworach i skropić cytryną. Do wrzącej wody wrzucić truskawki, gotować 5-10 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną wody i wlać do wody z owocami. Gotować do momentu, aż kisiel zgęstnieje. Kisiel wyłożyć do miseczki, na wierzchu wyłożyć starte jabłko, całość polać jogurtem. Podawać ze szklanką wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 203kcal, Białko: 5g, Tłuszcze: 3g, Węglowodany: 40g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Sałatka z jajkiem i chudą wędliną:

  • 4 liście sałaty lodowej
  • ½ jajka
  • 5 plastrów polędwicy sopockiej
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1 ogórek kiszony lub małosolny
  • ¼ papryki czerwonej

Na sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki musztardy miodowej
  • sok z cytryny
  • pieprz
  • woda

Sposób przygotowania:

Sałatę pokroić, pomidorki przekroić na pół, ogórka kiszonego pokroić w kostkę, paprykę w paseczki. Wędlinę pokroić w paseczki, jajko w ćwiartki. Warzywa połączyć z sosem i wędliną, wyłożyć do miseczki. Na wszystko ułożyć pokrojone w ćwiartki jajko. Podawać z 2 kromkami ciemnego pieczywa (60g)

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 399kcal, Białko: 20g, Tłuszcze: 19g, Węglowodany: 38g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Śniadanie:

  • 3 kromki chleba ciemnego pieczywa (100g) posmarowane masłem (15g),
  • musztarda miodowa,
  • 3 listki sałaty,
  • 6 plasterków chudej wędliny,
  • 1 plasterek sera żółtego podzielonego na 3 części,
  • ogórek,
  • pomidor,
  • na czczo szklanka wody z sokiem z ½ cytryny.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 539kcal, Białko: 23g, Tłuszcze: 18g, Węglowodany: 70g

mgr dietetyki Barbara Kozak

II Śniadanie:

  • 1 mała grahamka posmarowana masłem,
  • serek biały do smarowania,
  • 2 plasterki polędwicy sopockiej,
  • kiełki,
  • ogórek zielony (2 plasterki),
  • 2 mandarynki.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 273kcal, Białko: 12g, Tłuszcze: 6g, Węglowodany: 40g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Żurek z grzankami:(2porcje)

  • szklanka wywaru z włoszczyzny
  • szklanka zakwasu
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 80g białej kiełbasy
  • 1 płaska łyżeczka mąki
  • majeranek, pieprz lub inne według uznania

Sposób przygotowania:

Wywar warzywny zagotować, dodać pokrojoną w plasterki białą kiełbasę i gotować ok 10 minut. Dodać zakwas i utrzymywać wrzenie przez ok 5 minut . Ze śmietany, mąki i odrobiny wody przygotować zawiesinę (dobrze wymieszać żeby nie było grudek), wlać do zupy, dodać pierz, majeranek ewentualnie dosolić do smaku. Zagotować. Żurek podawać z grzankami z ciemnego pieczywa.

mgr dietetyki Barbara Kozak

Zapiekanka z ziemniakami i cukinią:

  • 2 małe cukinie (300g)
  • 4 średnie młode ziemniaki (300g)
  • 200g piersi z kurczaka
  • 1 średnia cebula
  • 4 suszone pomidorów
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 ząbki czosnku
  • przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz, odrobina so

Sposób przygotowania

Cukinię pokroić w plastry, oprószyć sola i odstawić na ok 20 minut, następnie obficie spłukać wodą. W międzyczasie obrać ziemniaki, pokroić w plastry i obgotować ok 15 minut. Opłukaną cukinię grillować z obydwóch stron. Kurczak zmielić i wymieszać z przyprawami. Ziemniaki wymieszać z olejem rzepakowym. Na dnie naczynia ułożyć warstwę ziemniaków i cukinię, posypać posiekanym czosnkiem i przyprawami, na to ułożyć kurczaka, a na nich posiekane suszone pomidory i następną warstwę ziemniaków i bakłażana. Zapiekać ok 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC. Podawać ze szklanką wody z cytryną.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 550kcal, Białko: 34g, Tłuszcze: 18g, Węglowodany: 62g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Podwieczorek:

  • 1 średni banan,
  • ok 14 migdałów,
  • szklanka wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 194kcal, Białko: 4g, Tłuszcze: 8g, Węglowodany: 27g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Sałatka z grillowanymi krewetkami:

  • 120g dużych krewetek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 garście rukoli
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1 suszony pomidor
  • 1 łyżka kapar
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • zioła do sałatek

Sposób przygotowania:

Z oliwy, soku z cytryny, imbiru i czosnku zrobić marynatę, w której umieścić krewetki. Odstawić ok 1 godzinę. Po tym czasie grillować na patelni. Suszonego pomidor pokroić w paseczki, pomidorki przekroić na pół. Rukolę wymieszać z pomidorami, kaparami i oliwą, wyłożyć na talerz. Na wszystko wyłożyć krewetki. Podawać z 2 kromeczkami chleba graham i szklanką wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 380kcal, Białko: 33g, Tłuszcze: 14g, Węglowodany: 34g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Śniadanie:

  • 3 kromeczki jasnego pieczywa (100g) posmarowane masłem,
  • pasta rybną,
  • na czczo szklanka wody z sokiem z ½ cytryny.

Składniki: (2 porcje)

  • 100g ricotty
  • ¼ puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 mały ogórek kiszony
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól

Sposób przygotowania:

Ricottę przełożyć do miseczki, dodać tuńczyka, pokrojonego w drobną kostkę ogórka kiszonego, oliwę z oliwek i sól. Dokładnie wymieszać.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia:500kcal, Białko: 17g, Tłuszcze: 20g, Węglowodany: 67g

mgr dietetyki Barbara Kozak

II Śniadanie:

  • 1 mała grahamka posmarowana masłem,
  • pasztet drobiowym (30g),
  • ogórek zielony,
  • rzodkiewka,
  • 1 kiwi,
  • szklanka wody mineralnej.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 318kcal, Białko: 10g, Tłuszcze: 4g, Węglowodany: 37g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Zupa koperkowa:(2 porcje)

  • 1 mała marchewka
  • ½ małe pietruszki
  • ¼ małego selera
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w małą kostkę, zalać ok 1 litrem wody i zagotować. Dodać posiekany koperek. Z mąki, oleju i jogurtu zrobić zawiesinę, którą wymieszać z zupą. Doprawić do smaku.

mgr dietetyki Barbara Kozak

Grillowany łosoś:

  • 1 mały dzwonek łososia (120g)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • odrobina soli, pieprz cytrynowy

Sposób przygotowania

Oliwę, cytrynę i przyprawy, dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną marynatą natrzeć łososia. Grillować z obydwóch stron. Podawać z ryżem, brokułem i szklanką wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 333kcal, Białko: 13g, Tłuszcze: 15g, Węglowodany: 36g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Pomidorowy ryż:

  • 80g ryżu brązowego
  • 1 mała cebula
  • 2 suszone pomidory
  • 1 mały pomidor
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • przyprawy: odrobina soli, pieprz, słodka czerwona papryka, 1 ząbek czosnku
  • 100g brokułu z wody

Sposób przygotowania

Ryż ugotować. Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać drobno pokrojone suszone pomidory, i sparzone, obranego ze skórki, pokrojonego w kostkę pomidora, wyciśnięty ząbek czosnku i wszystko dusić ok 10 minut. Dodać ugotowany ryż, przyprawy, dokładnie wymieszać.

mgr dietetyki Barbara Kozak

Podwieczorek:

  • 1 pomarańcza,
  • 15-17 migdałów,
  • szklanka wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 190kcal, Białko: 5g, Tłuszcze: 9g, Węglowodany: 20g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Sałatka grecka:

  • 3 liście sałaty lodowej
  • 1 mały pomidor
  • ¼ ogórka zielonego
  • 4 oliwki zielone
  • ¼ papryki czerwonej
  • ½ małej cebuli
  • 70g sera feta

Na sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • sok z cytryny
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatę lodową pokroić we wstążki, pomidora pokroić w ósemki, oliwki przekroić na pół, ogórka w kostkę, paprykę w paseczki, cebulę w piórka. Fetę pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa wymieszać z sosem, przełożyć na talerz. Na wierzchu poukładać fetę. Podawać z 2 kromeczkami pieczywa (60g) i szklanką wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 405kcal, Białko: 16g, Tłuszcze: 21g, Węglowodany: 38g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Jajecznica:

Składniki

  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 plasterek polędwicy sopockiej
  • ½ małej cebuli
  • sól
  • szczypiorek do posypania

Sposób przygotowania

Jajko wbić do miseczki, posolić i roztrzepać widelcem. Cebulę pokroić w drobna kostkę, polędwicę sopocką drobno pokroić. Na patelni rozgrzać masło z oliwą, dodać wędlinę cebulę i chwilę rumienić. Dodać roztrzepane jajko i mieszać do uzyskanie odpowiadającej konsystencji. Podawać z dużą grahamką i szklanką wody. Na czczo szklanka wody z sokiem z ½ cytryny.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 476kcal, Białko: 17g, Tłuszcze: 16g, Węglowodany: 64g

mgr dietetyki Barbara Kozak

II Śniadanie:

  • 1 mała grahamka posmarowana musztardą miodową,
  • 2 plasterki chudej wędliny,
  • sałata,
  • 2 plastrami pomidora,
  • 1 grejpfrut,
  • szklanka wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 267kcal, Białko: 11g, Tłuszcze: 3g, Węglowodany: 48g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Rosół z makaronem:(2 porcje)

  • 1 udko z kurczaka obrane ze skóry
  • 1 plaster pręgi wołowej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • ¼ pora
  • 1 mała cebula
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • kawałek kapusty włoskiej
  • przyprawy: sól, Vegeta

Sposób przygotowania:

Do garnka wlać ok 1 litra wody, włożyć udko z kurczaka i pręgę wołową, gotować ok 20 minut. Cebulę przypalić nad palnikiem gazowym lub przyrumienić na patelni. Po tym czasie dodać w całości obrane warzywa. Gotować kolejne 30 minut, pamiętając o wyciągnięciu po ok 15 minutach kapusty włoskiej. Rosół doprawić do smaku. Podawać z cienkim makaronem.

mgr dietetyki Barbara Kozak

Filet z kurczaka w miodowej marynacie:

  • 120g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki miodu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • słodka czerwona papryka, curry
  • 2 średnie młode ziemniaki
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 150g ogórków gruntowych
  • 20g jogurtu greckiego light
  • odrobina soli, pieprz

Sposób przygotowania:

Z oleju, roztartego czosnku, przypraw zrobić marynatę, którą natrzeć kurczaka. Odstawić na minimum 1 godzinę. Po tym czasie wyciągnąć jedną pierś z kurczaka i grillować z obydwóch stron. Ziemniaki dokładnie umyć, posmarować olejem rzepakowym i oprószyć solą i pieprzem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC ok 30 minut. Ogórki umyć obrać (ogórki zawsze obiera się od jaśniejszej strony) i pokroić w plasterki. Oprószyć solą i odstawić na ok 10 minut. Po tym czasie odlać wodę, popieprzyć i wymieszać z jogurtem.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 532kcal, Białko: 35g, Tłuszcze: 20g, Węglowodany: 44g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Podwieczorek:

  • mała drożdżówka z serem (60g),
  • szklanka wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 175kcal, Białko: 6g, Tłuszcze: 4g, Węglowodany: 29g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Sałatka z roszponką i pomarańczą:

  • 2 garście roszponki
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżka orzechów nerkowca
  • ¼ opakowania ricotty
  • cynamon

Na sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania

Roszponkę wymieszać z sosem, rozłożyć na talerzu. Pomarańczę obrać i pokroić w plasterki, ułożyć na roszponce posypać odrobina cynamonu. Na pomarańczę wyłożyć łyżeczką ricottę i wszystko posypać prażonymi rozkruszonymi owocami nerkowca. Podawać z 2 grzankami z ciemnego pieczywa (60g) oraz szklanką wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 410kcal, Białko: 14g, Tłuszcze: 17g, Węglowodany: 49g

mgr dietetyki Barbara Kozak