Strona głównaPrzepisy dietetyczneKamica nerkowaDieta normokaloryczna dla kobiet w kamicy nerkowej

Dieta normokaloryczna dla kobiet w kamicy nerkowej

Kanapki z chudą wędliną i warzywami

Na czczo:

Szklanka wody z sokiem z cytryny

Śniadanie

  • 3 kromeczki ciemnego pieczywa (90g) posmarowane masłem (10g) z 3 plasterkami chudej wędliny z 3 listkami sałaty 3 plasterkami pomidora i ogórkiem zielonym
  • Szklanka kawy zbożowej na mleku (250ml) z 1 łyżeczką  miodu lub cukru

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 453kcal, Białko: 15g, Tłuszcze: 10g, Węglowodany: 76g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Kanapki z ogórkiem i rzodkiewką

Składniki

  • 2 kromki ciemnego pieczywa (60g) posmarowane masłem (5g) z serkiem białym do smarowania (20g) z ogórkiem zielonym i rzodkiewką
  • 1 małe jabłko (140g)
  • Szklanka wody

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 272kcal, Białko: 8g, Tłuszcze: 7g, Węglowodany: 45g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Zupa krem z brokułu i kurczak w sosie pomidorowym

Składniki na zupę

  • ½ brokułu
  • ¼ pora (biała część)
  • 1 łyżka masła
  • odrobina soku z cytryny
  • 1 łyżka słodkiej śmietany 18%- ta ilość śmietany jest na 1 dzień
  • sól, gałka muszkatołowa

Składniki na wywar warzywny

  • 3 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • ½ cebuli
  • świeża natka pietruszki
  • 1 litr wody

Sposób przygotowania

Z włoszczyzny ugotować wywar. Brokuł umyć podzielić na różyczki, pora umyć i pokroić. Do garnka wlać chochle wywaru, dodać pora, brokuł i masło, sól, gałkę muszkatołową. Dusić ok 5 minut. Po tym czasie wlać resztę wywaru, sok z cytryny i gotować (nie przykrywając), aż brokuły będą miękkie. Zmiksować. Nalać 1 porcję do miseczki, dodać śmietanę i wymieszać. Podawać z grzankami (20g).

Składniki na kurczaka w sosie

  • 2 filety z piersi z kurczaka (każdy po 75g)
  • 1 średnia cebula
  • 1 puszka pomidorów lub 400g świeżych
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • świeża bazylia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, oregano
  • 30g brązowego ryżu

Sposób przygotowania

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć. Zamarynować w 1 łyżeczce oliwy z oliwek, soli, pieprzu i oregano. Odłożyć na ok 1 godzinę. W międzyczasie pietruszkę i marchewkę utrzeć na tarce o dużych otworach, cebulę pokroić w drobną kostkę. Zamarynowanego kurczaka smażyć na patelni bez dodatku tłuszczu po ok 5 minut z każdej strony. Na tą samą patelnie wlać oliwę, zeszklić cebulę, dodać marchewkę i pietruszkę. Dusić do momentu lekkiego zrumienienia. Następnie dodać pomidory z puszki (jeżeli użyjemy świeżych należy je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki). Dusić ok 15 minut. Sos zmiksować na jednolitą konsystencję. Jeżeli będzie za gęsty należy rozrzedzić go wodą. Do sosu włożyć wcześniej podsmażone mięso. Wszystko gotować jeszcze ok. 5 minut. Na koniec ewentualnie doprawić do smaku Podawać z ryżem, posypane świeżą bazylią.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 547kcal, Białko: 25g, Tłuszcze: 19g, Węglowodany: 67g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Jabłko i jogurt z płatkami

Składniki

  • 1 jabłko
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • Szklanka wody

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 182kcal, Białko: 8g, Tłuszcze: 4g, Węglowodany: 29g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Sałatka grecka z pieczywem

Składniki na sałatkę

  • 4 liście sałaty lodowej
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • ¼ ogórka zielonego
  • 1/3 papryki czerwonej
  • ½ małej cebuli
  • kilka zielonych oliwek
  • 40g sera feta

Składniki na sos

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania

Sałatę lodową pokroić w paseczki, pomidorki koktajlowe przekroić na pół, ogórka pokroić w plasterki, paprykę w kostkę, cebulę w piórka. Warzywa układać warstwowo na talerzu, wyłożyć fetę i przekrojone na pół oliwki. Wszystko polać sosem. Podawać z 2 kromkami ciemnego pieczywa (50g).

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 354kcal, Białko: 13g, Tłuszcze: 19g, Węglowodany: 32g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Grahamka z pastą z białego sera

Na czczo:

Szklanka wody z sokiem z cytryny

Śniadanie

  • 1 duża grahamka (90g) posmarowane masłem (10g) z pastą białego sera
  • Szklanka kawy zbożowej na mleku (250ml) z 1 łyżeczką  miodu lub cukru

Składniki na pastę

  • 60g chudego twarogu
  • 1 rzodkiewka
  • ¼ ogórka zielonego
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania

Twaróg przełożyć do miseczki, dodać starego na tarce ogórka i rzodkiewkę, szczypiorek. Wszystkie składniki dokładnie połączyć

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 463kcal, Białko: 21g, Tłuszcze: 13g, Węglowodany: 65g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Grahamka z konfiturą i 3 mandarynki

Składniki

  • 1 mała grahamka posmarowana masłem (5g) z konfiturą niskosłodzoną (15g)
  • 3 małe mandarynki
  • Szklanka wody

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 270kcal, Białko: 6g, Tłuszcze: 5g, Węglowodany: 50g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Zupa kalafiorowa i tagiatelle z pomidorami

Składniki na zupę

  • kilka różyczek kalafiora (200g)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ½ małego selera
  • 3 średnie ziemniaki
  • 50g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 kostka rosołowa warzywna

Sposób przygotowania

Do garnka wlać wodę i zagotować.  Marchewkę pietruszkę, seler, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Tak przygotowane warzywa z kalafiorem wrzucić do wrzątku i gotować z kostką warzywną ok 10-15 minut (do momentu aż warzywa będą miękkie). Z jogurtu naturalnego i mąki zrobić zawiesinę, którą zabielić zupę.

Składniki na tagiatelle

  • 130g makaronu tagliatelle
  • 2 dojrzałe średnie pomidory
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 żółta papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki kaparów (należy wypłukać w ziemnej wodzie)
  • 4 łyżki tartego sera Grana Padano
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, świeże oregano

Sposób przygotowania

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, pomidorki koktajlowe przekroić na pół, paprykę pokroić w kostkę.  Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pomidory chwilę podsmażyć, dodać paprykę, dusić ok 10 minut. Po tym czasie dodać kapary i pomidorki koktajlowe. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić ok 10 minut. Na koniec dodać świeże oregano. Makaron rozłożyć na talerze, polać sosem i posypać tartym Grana Padano.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 559kcal, Białko: 23g, Tłuszcze: 13g, Węglowodany: 88g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Gruszkowy jogurt

Składniki

  • 1 mała gruszka
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ziaren słonecznika
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • ½ łyżeczki miodu

Sposób przygotowania

Gruszkę obrać ze skórki, usunąć gniazda i utrzeć na tarce o dużych otworach lub pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki wymieszać z miodem. Zalać jogurtem. Posypać otrębami pszennymi i prażonymi ziarnami słonecznika.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 180kcal, Białko: 7g, Tłuszcze: 5g, Węglowodany: 27g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Sałatka z grillowanym kurczakiem

Składniki

  • 50g piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 4 liście sałaty lodowej
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1 ogórek gruntowy
  • ¼ papryki czerwonej
  • 2 suszone pomidory
  • odrobina soli, pieprz, słodka czerwona papryka

Składniki na sos

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ocet winny
  • pieprz
  • ½ łyżeczki musztardy miodowej

Sposób przygotowania

Pierś z kurczaka zamarynować w oleju i przyprawach, odstawić na ok 0,5 godziny. Grillować z obydwóch stron. Pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa pokroić wymieszać z sosem. Przełożyć na talerz. Ułożyć na nich kurczaka. Podawać z 2 kromkami ciemnego pieczywa (50g)

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 343kcal, Białko: 17g, Tłuszcze: 17g, Węglowodany: 31g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Kanapki z pastą z awokado

Na czczo

Szklanka wody z sokiem z cytryny

Składniki

  • 3 kromeczki ciemnego pieczywa z pastą z awokado i jajka
  • Szklanka kawy zbożowej na mleku (250ml) z 1 łyżeczką  miodu lub cukru

Składniki na pastę

  • ½  dojrzałego awokado
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • ½ malej cebuli
  • sól, odrobina pieprzu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania

Jajko obrać ze skorupki, awokado przekroić wzdłuż, wyciągnąć pestkę, cebulę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki umieścić w blenderze, dodać sól, pieprz, sok z cytryny. Zmiksować na jednolitą konsystencję. 

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 441kcal, Białko: 17g, Tłuszcze: 12g, Węglowodany: 65g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Grahamka z wędzonym łososiem

Składniki

  • 1 mała grahamka (50g)
  • 1 łyżeczka masła
  • 25g wędzonego łososia
  • 4 plasterki ogórka zielonego
  • 1 rzodkiewka pokrojona w plasterki
  • 2 liście sałaty

Sposób przygotowania

Grahamkę przekroić na pół, posmarować masłem, położyć sałatę, wyłożyć łososia. Na wierzchu poukładać ogórka i rzodkiewkę, przykryć górą grahamki.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 273kcal, Białko: 11g, Tłuszcze: 7g, Węglowodany: 47g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Krupnik i ryba pieczona z ziemniakami

Składniki na zupę

  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • ¼ małego selera
  • 4 łyżki kaszy jęczmiennej
  • ½ szklanki mleka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól

Sposób przygotowania

Kaszę zalać wodą i gotować na wolnym ogniu. Oczyszczone i opłukane warzywa utrzeć na tarce o dużych otworach, dodać do podgotowanej kaszy, razem gotować pod przykryciem. Na koniec dodać mleko, olej i sól do smaku. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.

Składniki na rybę

  • 150g filetów z dorsza
  • 1 główka czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz cytrynowy
  • 2 małe ziemniaki (100g)
  • 1 średnia marchewka (pokroić w plasterki i gotować do miękkości w wodzie z solą, curry i odrobina masła)

Sposób przygotowania

Całą główkę czosnku piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200C. Do miseczki wlać 
2 łyżki oliwy z oliwek, wycisnąć upieczony czosnek, dodać natkę pietruszki, 2 łyżki soku z cytryny, sól i pieprz. Filety z dorsza posmarować powstałą pastą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 o C przez ok 10-15 minut. Podawać z ziemniakami i surówka ma marchewki.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 551kcal, Białko: 23g, Tłuszcze: 18g, Węglowodany: 73g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Koktajl truskawkowy

Składniki

  • 200g truskawek
  • 150ml kefiru
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • ½ łyżeczki miodu

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki zmiksować. 

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 186kcal, Białko: 8g, Tłuszcze: 6g, Węglowodany: 23g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Sałatka z ryżem

Składniki

  • 120g dzikiego ryżu
  • 1 mała cukinia
  • 1 ogórek zielony
  • 3 suszone pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

Ryż ugotować. Piekarnik nagrzać do 240 oC. Cukinię umyć, pokroić w plastry, oprószyć obficie solą i odstawić na ok 15 minut. Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazdo, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Zapiekać w piekarniku do momentu, aż skórka sczernieje. Przełożyć do miseczki, szczelnie zawinąć folią. Ostudzić. Cukinię opłukać dokładnie pod bieżącą wodą, osuszyć. Grillować z obydwóch stron. Ostudzoną paprykę obrać ze skórki, pokroić w paseczki, plasterki cukinii przekroić na pół. Ogórka pokroić w kostkę. Suszone pomidory posiekać. Tak przygotowane warzywa, wymieszać z ryżem i oliwą.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 363kcal, Białko: 12g, Tłuszcze: 11g, Węglowodany: 56g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Pełnoziarnista bułka z twarożkiem

Na czczo

Szklanka wody z sokiem z cytryny

Śniadanie

  • 1 bułka pełnoziarnista (80g) z ziołowym twarożkiem ogórkiem i rzodkiewką
  • Szklanka kawy zbożowej na mleku (250ml) z 1 łyżeczką  miodu lub cukru

Składniki

  • 80g twarogu chudego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 1 łyżka posiekanej szałwii
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, odrobina pieprzu
  • 6 plasterków ogórka zielonego
  • 6 główek rzodkiewki

Sposób przygotowania

Twaróg przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem, dodać oliwę, posiekane zioła, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Przygotowana pastą smarować pieczywo. Na kanapki z pastą wyłożyć startą na tarce o dużych oczkach rzodkiewkę i plasterki ogórka.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 457kcal, Białko: 21g, Tłuszcze: 15g, Węglowodany: 60g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Bułeczka orkiszowa z polędwicą

Składniki

  • 1 mała bułeczka orkiszowa posmarowana masłem z 2 plasterkami polędwicy sopockiej z sałatą papryką i ogórkiem zielonym
  • 2 plastry ananasa
  • Szklanka wody

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 265kcal, Białko: 10g, Tłuszcze: 9g, Węglowodany: 36g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Zupa koperkowa i kurczak z mango

Składniki na zupę

  • 1 mała marchewka
  • ½ małe pietruszki
  • ¼ małego selera
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki ryżu
  • 75g jogurtu naturalnego
  • sól

Sposób przygotowania

Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w małą kostkę, zalać ok 1 litrem wody i zagotować.  Dodać ryż i gotować ok  10-15 minut. Dodać posiekany koperek. Z oleju i jogurtu zrobić zawiesinę, którą wymieszać z zupą. Doprawić do smaku.

Składniki na kurczaka

  • 150g piersi z kurczaka
  • ½ dojrzałego mango
  • ½ malej pomarańczy
  • 2 małe marchewki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • sól, pieprz, curry, mielona słodka czerwona papryka
  • 3 średnie ziemniaki
  • 150g brokułu

Sposób przygotowania

Pierś z kurczaka pokroić w paseczki, posypać solą, pieprzem, curry, mieloną papryka. Marchewkę pokroić w słupki i obgotować.  Mango pokroić w kostkę, pomarańczę obrać tak żeby usunąć białe błonki i pokroić w ćwiartki. Na rozgrzanym oleju rzepakowym podsmażyć kurczaka, dodać owoce i słonecznik, dusić ok 10 minut. Na koniec doprawić do smaku słodką czerwoną papryką i curry. Podawać z ziemniakami i brokułem z wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 530kcal, Białko: 30g, Tłuszcze: 15g, Węglowodany: 68g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Jabłkowy jogurt

Składniki

  • 1 małe jabłko
  • 150g jogurtu naturalnego
  • ½ łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka prażonych płatków migdałowych

Sposób przygotowania

Jabłko obrać, utrzeć na tarce i wymieszać z cukrem wanilinowym, prażonymi migdałami i jogurtem.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 181kcal, Białko: 8g, Tłuszcze: 6g, Węglowodany: 24g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Sałatka z sera i zielonych warzyw

Składniki

  • 2 plastry sera białego (50g)
  • 100g brokułu podzielonego na różyczki
  • 100g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 łyżki groszku zielonego mrożonego
  • 1 łyżeczka ziaren sezamu

Składniki na sos

  • 25g jogurtu naturalnego
  • sok z cytryny
  • sól
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • zioła prowansalskie

Sposób przygotowania

Na osolony wrzątek wrzucić fasolkę i gotować ok 10 minut, po tym czasie dodać brokuł i groszek zielony i gotować jeszcze ok 5 minut (warzywa mają być kruche). W międzyczasie zarumienić na patelni sezam i zrobić sos.  Ugotowane warzywa wymieszać z serem obtoczonym w ziołach prowansalskich i pokrojonym w kostkę prażonym sezamem. Wszystko polać wcześniej przygotowanym sosem. Podawać z 1 mała grahamką.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 368kcal, Białko: 21g, Tłuszcze: 17g, Węglowodany: 33g

mgr dietetyki Barbara Kozak